16. 01. 2021.
Danas je svjetski dan slobode medija

Danas je svjetski dan slobode medija

Danas je svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode štampe obilježava se 3. maja svake godine. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode štampe donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode štampe i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obilježila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju su sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

UNESKO obilježava Svjetski dan slobode štampe održavanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu štampe za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode štampe bilo gde u svetu. Dodeljuje se od 1997, na prijedlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu štampe, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Nagrada je nazvana u čast Giljermo Kano Isaza, kolumbijskog novinar koji je ubijen ispred kancelarije njegovog lista El Espektador u Bogoti, 17. decembra 1986. nakon Kanovih članaka koji su smetali kolumbijsim narko-kartelima.

UNESKO takođe obilježava Svjetski dan slobode štampe svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu štampe i agencije UN kako bi podnijeli izvještaj o procjeni stanja slobode medija širom svijeta. Svaka konferencija je oko teme u vezi slobode štampe, medijsko pokrivanje terorizma, nekažnjivosti i ulogu medija u postkonfliktnim zemljama.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender