22. 01. 2021.
„Građani najviše vjeruju novinarima“

„Građani najviše vjeruju novinarima“

„Građani najviše vjeruju novinarima“

Na debati održanoj u prostorijama Kluba novinara Banjaluka predstavljeni su rezultati istraživanja „Medijske slobode u BiH u 2016. godini“.

Prema rezultatima istraživanja, koje je povodom Svjetskog dana slobode medija prezentovala predsjednica Udruženja „BH novinari“ Milkica Milojević, navodi se da građani najviše vjeruju novinarima i medijima, a najmanje političarima i institucijama. Takođe, 70% ispitanika smatra da upravo političari najviše krše prava i slobode medija. Na drugom mjestu su vlasnici medija, zatim „finansijski centri moći“, navedeno je u istraživanju.

Profesor Mladen Mirosavljević smatra da je paradoksalno to što građani najviše vjeruju medijima. „Građani najmanje vjeruju političarima, a političari su ti koji kontrolišu medije.“, rekao je Mirosavljević.

Učesnici debate su istakli da je novinarima teško obavljati posao, jer su institucije „zatvorene“, kao i političke partije.

Član izvršnog odbora Socijalističke partije Srđan Todorović smatra da je nepovjerenje građana u političare rezultat predrasuda iako, kako je rekao, političari nisu dosljedni u ispunjavanju svojih obećanja, ali su građani ti koji uporno glasaju za takve političare.

Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić rekao je da građani najviše vjeruju medijima, jer se njima više obraćaju kada žele da riješe svoje probleme nego institucijama zato što su se uvjerili da će putem medija da ih riješe brže.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić na kraju debate je upozorio da je ove godine Svjetski dan slobode medija u Republici Srpskoj u znaku gašenja jednog od njih, dnevnih novina „Press RS“, godinu i po zabrane novinarima BNTV da prate aktivnosti predsjednika RS u Palati Republike, podignute optužnice na Sudu BiH protiv kolega sa Elta televizije kojom im prijeti 15 godina zatvora, ignorisanja zahtjeva Kluba novinara od strane ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da se izvini za vrijeđanje novinarki RTRS-a ….. što je dokaz teških uslova u kojima rade i pritisaka kojima su izloženi novinari.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender