23. 01. 2021.
8 sigurnih znakova da ste spremni za brak

8 sigurnih znakova da ste spremni za brak

Tužno, ali istinito: Ovo je najbrži način do razvoda braka

Neki razvodi, baš kao i prekidi veza, događaju se naglo i brzo, a neki tek kasnije priznaju da su se “već godinama osećali kao da su u pogrešnoj vezi”.

Socijalni psiholozi koji proučavaju ljudsko ponašanje, posebno promene, često provode istraživanja kojima nastoje otkriti ili predvideti određena ponašanja, pa tako i ona u vezama.

Najnovija istraživanja, otkrila su koji je najčešći razlog razvoda braka, a rezultati se temelje na 40 godina analiziranja parova u Gotman Institutu.

Iako se najčešće misli da su to velike razlike u ličnim stavovima (poput, npr., prava na pobačaj), preljuba i svađa uzrokovani finansijskim problemima, ispada da je razlog broj jedan – prezir. To se, napominju istraživači, vidi upravo u svađama.

Način na koji parovi rešavaju probleme može predvideti je li taj brak osuđen na propast, pa tako parovi koji su u “zdravim” vezama kroz svađe mogu biti uznemireni i ne slagati se, ali ne mrze jedno drugo.

Ako u vezi postoji osećaj prezira prema partneru ili partnerKI, pristup svađama je drugačiji, pa se ne svađate kao parovi, nego kao neprijatelji. Nakon prezira slede i drugi loši osećaji, što se u praksi uočava u manjoj ili potpunom nedostatku prisnosti, kako emocionalne, tako i fizičke.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender