26. 01. 2021.
Incko: Šešelju zabranjeno u BiH

Incko: Šešelju zabranjeno u BiH

Incko u Savjetu bezbjednosti: Pred BiH je izazovan period

Pred Bosnom i Hercegovinom se, bez sumnje, nalazi izazovan period, ali ova zemlja bi trebala biti u stanju da ga prevaziđe ako sve strane budu radile zajedno u potpunosti poštujući Dejtonski mirovni sporazum, izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko, danas pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Podnoseći svoj 49. izvještaj Savjetu bezbjednosti UN-a, visoki predstavnik je pozdravio istorijski korak koji je ova zemlja načinila 15. februara kada je podnijela zahtjev za prijem u članstvo Evropske unije.

“Iako je napredak koji su organi BiH ostvarili u realizaciji Reformske agende zaista za pohvalu, nemojmo izgubiti iz vida potrebu da se tempo reformi ubrza”, dodao je visoki predstavnik.

Lideri moraju udružiti snage i pokazati potrebnu političku volju da se provede program ozbiljnih i ubrzanih reformi. Jedino će se tako ojačati vladavina prava, unaprijediti funkcionalnost, privući investicije, otvoriti nova radna mjesta i načiniti veliki pomaci u narednim godinama, rekao je visoki predstavnik, zaključivši da ova godina može biti godina napretka prema evroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako ova zemlja udruži snage i bude djelovala kao jedna cjelina.

Na kraju govora, visoki predstavnik je izrazio nadu da će za šest mjeseci, kada je planirano da podnese novi izvještaj, biti u mogućnosti da izvijesti o značajnom napretku zasnovanom na ostvarenju konkretnih rezultata i o situaciji u kojoj se u potpunosti poštuje Mirovni sporazum.

“To je najsigurniji put naprijed za Bosnu i Hercegovinu”, zaključio je visoki predstavnik.

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender