16. 01. 2021.
Kako da napravite najpoznatiju italijansku picu

Kako da napravite najpoznatiju italijansku picu

Kako da napravite najpoznatiju italijansku picu

Prava napolitanska pica mora da se pravi prema strogim standardima koje kontroliše posebna asocijacija. Kora mora biti napravljena od barem 80 odsto mekog brašna (doppio zero) i 20 odsto „običnog“ brašna (zero).

Sastojci tijesta su isključivo brašno, voda, morska so i pivski ili prirodni kvasac. Tijesto nadolazi u dvije etape: prvo na dva sata, a onda se dijeli u loptice teške od 180 do 250 grama (panetti) i ostavlja da ponovo nadolazi, ovog puta četiri do šest sati.

Tijesto se zatim rukama razvlači u disk (dischi di pasta). Središte treba da bude debljine 0,4 cm, a ivica nešto deblja – 1-2 cm.

Peče se u peći na drva 60-90 sekundi na temperaturi od 485 stepeni Celzijusa. Finalni proizvod ima mekanu koru sa hrskavim obodima, malo mocarele, sos od paradajza i zaliva se s malim količinama maslinovog ulja. Dozvoljene su samo dvije varijacije kada je riječ o filu: pica majstor može da bira između marinara sosa (paradajz San Marzano, ekstradjevičansko maslinovo ulje, origano i bijeli luk) i margarita (paradajz, ulje, bivolja mocarela ili sir fior di latte, narendani tvrdi sir i svjež bosiljak).

Cijele pice jedu se nožem i viljuškom ili se presavijaju na četvrtinu, kao palačinke.

Neke picerije, koje nemaju licencu asocijacije za autentičnost napolitanske pice, dodaju u svoje proizvode i inćune.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender