24. 01. 2021.
Sutra na Kongresu u Budimpešti: UEFA odlučuje o prijemu Kosova u članstvo

Sutra na Kongresu u Budimpešti: UEFA odlučuje o prijemu Kosova u članstvo

Srbija će tužiti UEFA zbog prijema Kosova

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je prijemom Kosova u svoje članstvo UEFA pogazila svoj statut i da je prevladala politika sile, ali da će Srbija preduzeti sve pravne mjere da se izbori za pravdu.

Vučić je istakao da je vizna liberalizacija za Kosovo još jedan poklon ” prijateljima Albancima”, te naglasio da Hrvate neće moliti da Srbiju ne blokiraju na evropskom putu.

“To što se dogodilo u Budimpešti kada je UEFA primila Kosovo u svoje članstvo je sve učinjeno protivpravno. Podnećemo i žalbe i tužbe i borićemo se žestoko”, rekao je večeras Vučić novinarima u sjedištu SNS-a.

Vučić je rekao da je UEFA pogazila sopstveni statut koji jasno kaže da članica UEFA može biti samo ona zemlja koja je član UN.

“Videćemo pred međunarodnim arbitražnim sudom kakva će odluka da bude, ali mi ćemo sve pravne mogućnosti da iskoristimo i da se protiv toga borimo”, rekao je Vučić.

On je naglasio da razumije egzaltiranost Hašima Tačija, koji “skače do neba kao da je otvorio neku fabriku”, ali da ne razumije egzaltiranot pojedinih zapadnih ambasadora na Kosovu.

“Ali, valjda nam i to dovoljno govori da je politika sile pobijedila u Budimpešti i da će se sa tim nastaviti. Nije to novost za građane Srbije”, rekao je on.

Što se tiče preporuke Evropske komisije da Kosovo dobije viznu liberalizaciju, Vučić je rekao da je to “još jedan poklon za naše albanske prijatelje”.

“Nadam se da će sada više da prolaze kroz centralnu Srbiju i da nam ostave više para za PDV”, rekao je Vučić, te dodao da jedino što Srbiji ne mogu da učine je da joj rast BDP bude ispod dva odsto.

Na pitanje da komentariše novu hrvatsku blokadu evropskog puta Srbije u Briselu, Vučić je rekao da nikoga neće da moli.

“Ako hoće, hoće, ako neće, neće. Neću nikoga da zovem. Mi smo dobili saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 od svih ostalih država članica EU”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ga zanima da narod živi bolje, a ne to kada će neko poglavlje biti otvoreno.

“Ne vidim razlog da nas zaustavljaju. Da li nas zaustavljaju oni ili neko drugi pozivajući se na njih, potpuno mi je svejedno. Mi ćemo da radimo sve što možemo da obezbedimo evropski standard našim građanima. A, to da li će da nam otvore neko poglavlje u junu, julu ili septembru, to je njihov posao, a ne naš. Mi smo svoj posao zavšrili u ovoj fazi”, rekao je Vučić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender