26. 01. 2021.
U Kataloniji na dan Svetog Georgija ( Sant Jordi) žene muškarcima poklanjaju knjige, oni njima cvijet

U Kataloniji na dan Svetog Georgija ( Sant Jordi) žene muškarcima poklanjaju knjige, oni njima cvijet

U Kataloniji na dan Svetog Georgija ( Sant Jordi) žene muškarcima poklanjaju knjige, oni njima cvijet

Jedna od najčešćih slava kod Srba je Sveti Georgije (Đurđevdan). Pored velike zastupljenosti za ovaj praznik se vezuje i najveći broj običaji koji se razlikuju od mjesta i porodice.

Nakon krstaških ratova u 12. vijeku, kult svetog Georgija je prenjet u Englesku. Za vrijeme kralja Edwarda III. od Engleske, koji je 1348. osnovao viteški Red podvezice, sveti Georgije je postao i zaštitnik engleske države.

Sveti Georgije, na katalonskom Sant Jordi, takođe je zaštitnik španske autonomne pokrajine Katalonije. Običaj je da na taj dan muškarci ženama poklanjaju cvijet, a žene muškarcima knjigu. Zato na taj dan knjižare iznose prodaju knjiga na ulice i sa popustima. U Kataloniji se ovaj praznik slavi 23 . aprila.

Sve gradske knjižare od ranog jutra tog svečanog dana iznose svoje štandove na ulicu. Danima unaprijed su i stanice metroa obljepljene rasporedom gdje će i kada koji pisac da potpisuje primjerke svojih knjiga.

Na sam Dan knjige, po razigranom barselonskom šetalištu Ramblas nemoguće je prevaliti pet metara za manje od pola sata. Na kraju šetališta, pored spomenika Kolumbu kraj mora optočenog pitomim galebovima i turistima odasvud, postavljeni su i štandovi posebnih izdanja, jezičkih priručnika zasebnih skupina unutar EU.

Đurđevdan je najveći praznik kod većine romske populacije. Na ovaj dan, Romi slave kraj zime i početak proljeća, a ranije su, vjerni nomadskoj tradiciji, pokretali čerge i polazili na put. Na ovaj dan oblače se svečano, jede se jagnjetina, sviraju se romske pjesme…

Prikaz svetog Georgija, kao konjanika na bijelom konju koji kopljem kroz usta probija zmaja, postao je i čest motiv u heraldici. Kao takav nalazi se i na grbu Moskve, glavnom grada Rusije.

Takođe, u heraldici je poznat i motiv “krsta svetoga Georgija”, crveni krst na bijeloj pozadini. Porijeklo ovog motiva vezuje se za čisto bijele tunike prvih krstaša, i crveni krst koji su nosili na grudima. Kao takav je postao i grb Engleske i Gruzije, španske pokrajine Katalonije, itd.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender