22. 01. 2021.
Vrata Ferhadije širom otvorena

Vrata Ferhadije širom otvorena

Vrata Ferhadije širom otvorena

U Banjaluci će danas biti otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, koja je na listi spomenika svjetske baštine pri Unesku.

Ceremoniji otvaranja u 11.30 časova prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, članovi Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te poslanik Ilija Stevančević, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Očekuje se oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa.

Više od 1.000 policajaca biće angažovano na obezbjeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. Džamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri Unesku. Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata.

U Banjaluci će zbog ceremonije otvaranja džamije od 7.00 do 20.00 časova biti obustavljen saobraćaj u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića od Aleje svetog Save do Solunske ulice, Marije Bursać na dijelu od Kninske do Kralja Petra Prvog Karađorđevića i na Bulevaru cara Dušana.

Saobraćaj će biti obustavljen u ulicama Tržnička, Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Patrijarha Makarija Sokolovića, Patre, Braće Mažar i majke Marije, na dijelu od Zmaj Jovine do Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

U saopštenju se navodi da će saobraćaj biti obustavljen i u ulicama Vojvode Momčila, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Simeuna Đaka, Ulica cara Lazara od Bulevara Stepe Stepanovića do mosta Patre, Isaije Mitrovića, Ulici 22. aprila, Skendera Kulenovića, na dijelu od Ulice Radoje Domanovića do Solunske.

Do večeras u 20.00 časova zbog otvaranja džamije biće zatvoreni parkinzi kod hotela “Palas”, u Vidovdanskoj ulici na staroj autobuskoj stanici, kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, te na drugoj etaži podzemne garaže objekta Investicione razvojne banke Republike Srpske.

Program svečanosti

Svečanost počinje ove subote u 10.30. Nakon muzičkog dijela programa, odnosno interpretacije islamske duhovne muzike, prvi će se obratiti u svojstvu domaćina Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki, zatim Milorad Dodik, predsjednik RS, Ahmet Davutoglu, premijer Turske u ostavci, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, te slijede govori predstavnika SPC, Katoličke crkve, Jevrejske zajednice, Huseina ef. Kavazovića, reis-ul-uleme IZ BiH, njegovog prethodnika Mustafe ef. Cerića, kao i muftije Turskog Mehemeta Gormeza. *

Veliki događaj

Na ceremoniji otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, pored velikog broja gostiju, prisustvovaće i Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz RS, delegaciju Vlade RS predvodiće Željka Cvijanović, premijer RS, a u delegaciji Narodne skupštine RS su potpredsjednici Senad Bratić i Željka Stojičić, te narodni poslanik Ilija Stevančević. Predviđen je niz odvojenih zvaničnih susreta među gostima svečanosti, odnosno u svojstvu funkcija koje obavljaju. Za ovaj događaj akreditovano je više od dvije stotine novinara iz BiH, regiona i Evrope.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender