22. 01. 2021.
Donja Gradina

Donja Gradina: 71 godina od stradanja u Jasenovcu

Obilježavanje 71 godine od stradanja žrtava ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem starištu Donjoj Gradini počelo je u Kozarskoj Dubici.

U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop banjalučki Jefrem.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika i zvaničnika opštine Kozarska Dubica.

Obilježavanje Dana sjećanja na nevine stradale žrtve logora Jasenovac i Donje Gradine nastavljeno u “Spomen-području Donja Gradina” gdje je u deset časova otvorena izložba učeničkih likovnih i literarnih radova o temi “Jasenovac”.

Izložbu je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a nagrađeni učenici čitali su svoja djela.

Okupljanje učesnika pomena i parastosa u “Spomen-području Donja Gradina” predviđeno je do 11 časova, a od 11.15 časova brojne delegacije položiće vijence na grobnom polju “Topole”.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini biće služen na grobnom polju “Hrastovi”. Najviši zvaničnici Republike Srpske i gosti govoriće na komemorativnom skupu u 13 časova.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske i Srbije, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, kao i predstavnici političkih partija.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender