17. 01. 2021.
Banja Luka: Davaoci krvi svakodnevno polažu ispit humanosti

Banja Luka: Davaoci krvi svakodnevno polažu ispit humanosti

Banja Luka: Davaoci krvi svakodnevno polažu ispit humanosti

Zahvaljujući mnogobrojnim akcijama dobrovoljnog davanja, ali i humanim pojedincima, zalihe krvi su trenutno na zadovoljavajućem nivou. Maturanti, električari, policajci i građani svakodnevno polažu ispit humanosti.

Izjavila je to šef Službe za prikupljanje krvi Zavoda za transfuzijsku medicinu Jasmina Jovanić.

– Nedavno smo završili akciju dobrovoljnog davanja krvi u kojoj su svoje humano lice pokazali maturanti deset banjalučkih srednjih škola. Takođe, imali smo velike akcije i sa pripadnicima MUP-a RS, Crvenog krsta i “Elektrokrajine”. Zadovoljni smo odzivom dobrovoljnih davalaca krvi. Važno je da među građanima postoji svijest o tome koliko je davanje krvi važno za spasavanje ljudskih života – rekla je Jovanićeva.

Dodala je da zalihe krvi stalno treba dopunjavati.

– To je neophodno, budući da je rok trajanja krvi i njenih komponenti ograničen, a pacijentima je krv svakodnevno potrebna. Zato treba stalno raditi na informisanju građana o dobrovoljnom davalaštvu – kazala je Jovanićeva.

Zalihe krvi uvijek su smanjene tokom ljetnog perioda, posebno tokom jula i avgusta, kao i tokom januara i februara.

– Ovi periodi su kritični zbog godišnjih odmora i raspusta u školama i na fakultetima, te povećanog broja saobraćajnih nesreća. Situacija je slična u svim transfuziološkim službama širom svijeta – kazala je Jovanićeva.

Registracija dobrovoljnog davaoca, ljekarski pregled i sam čin davanja dragocjene tečnosti ne traje duže od pola sata. Pored same humanosti, dobrovoljno davanje krvi doprinosi i zdravstvenom stanju osobe koja daruje krv.

– Dobrovoljni davalac krvi na taj način kontroliše zdravlje, jer se krv testira na bolesti koje se mogu prenijeti putem krvi, a kod davaoca se stimuliše proizvodnja novih krvnih ćelija – rekla je Jovanićeva.

Jedan od redovnih davalaca krvi Branislav Todorović kaže  da mu darivanje dragocjene tečnosti predstavlja zadovoljstvo.

– Srećan sam, jer na taj način pomažem drugima kojima je pomoć neophodna, a i to je dobro za moje zdravlje – kazao je Todorović.

Intervali

Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola, u starosnoj dobi od 18 do 65 godina.

– Krv ne mogu da daju osobe koje trenutno primaju terapiju ili imaju akutnu ili hroničnu bolest. Oni koji su zdravi, muškarci mogu dati krv svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca – rekla je Jovanićeva.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender