21. 01. 2021.
Dan pobjede nad fašizmom: Vojna parada u Moskvi (FOTO)

Dan pobjede nad fašizmom: Vojna parada u Moskvi (FOTO)

Dan pobjede nad fašizmom: Vojna parada u Moskvi (FOTO)

U Moskvi je danas održana grandiozna vojna parada u sklopu nacionalne proslave 71 godine od pobjede SSSR-a nad nacističkom NJemačkom.

Ispred ruskog predsjednika Vladimira Putina, višerangiranih zvaničnika i nekoliko ratnih veterana, Crvenim trgom u Moskvi prodefilovalo je oko 10.000 pripadnika ruskih oružanih snaga.

Putin je u obraćanju zahvalio vojnicima, kojima je čestitao praznik koji tradicionalno ujedinjuje Ruse uprkos političkim nesuglasicama.

Ruski predsjednik je iskoristio priliku da uputi poziv međunarodnoj zajednici da se ujedini u borbi protiv globalnog terorizma.

“Moramo prevazići to zlo. Rusija je otvorena za ujedinjenje svojih snaga sa drugim državama i spremna je da radi na stvaranju modernog, nesvrstanog, međunarodnog bezbjednosnog sistema”, dodao je Putin.

Osim pripadnika oružanih snaga, u paradi je učestvovalo 135 vojnih vozila i 71 letjelica.

Ove godine prvi put su učestvovali pripadnici ruskih vazduhoplovnih i svemirskih snaga, te Nacionalna garda. Prvi put učestvuju i pripadnice oružanih snaga Ruske Federacije i to su kadeti vojnog Univerziteta Ministarstva odbrane i Vojnog Instituta “Volski”.

Slična parada manjeg kapaciteta održana je u bazi ruskih snaga “Hejmim” u Siriji, gdje Moskva vrši udare na terorističke grupacije poput “Islamske države”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender