16. 01. 2021.
Kontakt radio uživo prenosio koncert: Kako nam je bilo u bekstejdžu (FOTO)

Kontakt radio uživo prenosio koncert: Kako nam je bilo u bekstejdžu (FOTO)

Kontakt radio uživo prenosio koncert: Kako nam je bilo u bekstejdžu (FOTO)

Kontakt radio sinoć je uživo prenosio koncert „Živjeti slobodno“ sa banjalučke Akvane. To značni da smo jednu zanimljivu i burnu noć proveli u bekstejdžu iza koncertne bine.

U neposrednoj blizini frižidera sa pivom. Ali nije bekstejdž samo pivo. Daleko od toga.

Od uključivanja svih kablova i tehnikalija pa do fajronta duboko iza ponoći, ekipa Kontakt radija je uživala u svakom trenutku.

Naši slušaoci su prvo čuli domaći bend, „Aleksandriju“, čiju svirku je uživo najavio pjevač i gitarista Tibor Tišma, prvi Opin (Željko Opalić, prim. aut.) gost u improvizovanom studiju u ćošku bekstejdža.

Tišmu je ispred Kontaktovog mikrofona zamijenio Bojan Slačala, gitarista i pjevač neobičnog i sve popularnijeg benda iz Beograda, „Artan Lili“.

Između razgovora o koncertu i muzici benda, Slačala i Opalić su evocirali uspomene na praistorijski koncert iz 1994. godine na kojem je naš voditelj nastupao sa svojim bendom, a sadašnji gitarista „Artan Lilija“, tada pokušavao da pređe prve stepenike na putu rokenrol slave.

Kasnije na bini uspio je da otkine kabl od gitare i zajedno sa troje članova svog benda oduševi mnoge koji pjesme grupe „Artan Lili“ već znaju od riječi do riječi.

U bekstejždu su kasnije potpisivali i poklanjali svoje ploče i družili se sa muzičarima iz Banjaluke i novinarima dok je na stolici pored njih, Vlatko Stefanovski, mitski gitarista, vježbao i naštimavao gitaru. Od nje se nije odvojio ni dok smo ga intervjuisali. Nešto ranije na pres konferenciji Stefanovski je novinarima, koji su se naoružali pitanjima o politici i fašizmu, savjetovao da „okrenu ćurak“ i da političare pitaju o muzici. Bilo bi zanimljivo saznati šta jedan običan domaći političar misli o Hendriksovom izvođenju američke himne na električnoj gitari, na Vudstoku 1968. godine.

Stefanovski i njegov trio proizveli su sjajnu reakciju publike. Iako tokom nastupa dominira gitara, Vlatko je publiku počastio i pjevanjem hitova njegove kultne grupe Leb i Sol.

Bilo je vrijeme za “Partibrejkerse”. Caneta smo iz kombija izvukli i doveli pred mikrofon da uputi jednostavne i oštre poruke o borbi i slobodi. „Počneš da se baviš muzikom jer ne možeš uvijek da se tučeš“.

Svirka je bila beskompromisna – kao naziv onog albuma „Sloboda ili ništa“ – žestoko ili nikako.

Slušaocima radija obratili su se i Grof Đuraz, Vanja Mišić, Arsen Čarkić i ministar nauke i tehnologije u Vladi RS, Jasmin Komić.

Atmosfera oko bine i u bekstejdžu već je bila obavijena dimom i nalivena pivom. Skakalo se i plesalo. Ali bekstejdž nije samo pivo. Dobro, jeste, besplatna cuga. Ali nije samo to.

„Samoposluga“, kako kaže jedan od tehničara sa koncerta, koji dane provodi u kamionu rasklapajući binu i razvlačeći kablove po festivalima u regiji, pa nema vremena da viđa dvoje djece, i kunja na stolici dok na susjednom stolu sjede poznati muzičari.

„Kupio sam nešto zemlje, posadiću povrće i to ću raditi“, planira u jedan sat poslije ponoći, dok Remi iz Elementala repuje:

„U mojoj glavi, sve izgleda bolje“.

BEKSTEJDŽ FOTO:

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender