26. 01. 2021.
Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Republika Srpska, i ove godine, pridružila se velikoj porodici slobodarskih naroda koji danas obilježavaju 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Polaganjem vijenaca na spomenk žrtvama fašizma, ovaj datum obilježen je i u Banjaluci.

Vijence na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, delegacija Narodne skupštine RS, predstavnici SUBNOR-a, predstavnik srpskog člana Predsjedništa BiH, delegacija Vijeća naroda RS, generalni konzul Srbije Vladimir Nikolić, zamjenik ambasadora Rusije Aleksej Kerestedžijanc, delegacija Saveza logoraša Drugog svjetskog rata i gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je Republika Srpska slobodarska država koja, slaveći Dan pobjede nad fašizmom, slavi pobjedu Republike Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska kao slobodarska, nacionalna država, dovoljno široka za sve ljude koji žele da žive u miru i koji žele da sa drugima i drugačijima idu putem prosperiteta.

“Republika Srpska će naći i našla je do sada i vremena i prostora da takvim ljudima pruži nesumnjivu pažnju kako bi oni živjeli u miru”, rekao je Dodik obraćajući se na obilježavanju 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom.

Predsjedik Srpske je naglasio da Srpska i danas baštini ideju antifašističke borbe, podsjećajući da u borbi protiv fašizma i ideologije smrti srpski narod dao ogroman doprinos toj borbi i konačnoj pobjedi.

Prema njegovim riječima, na temeljima antifašističke ideje o slobodi i ravnopravnosti naroda i narodnosti, Јugoslavija nije mogla da opstane.

“Danas moramo da kažemo da Јugoslavija, i jedna i druga, nisu pružile jednak tretman svima i da je srpski narod od 1918. godine, pa kasnije nastavkom Јugoslavije 1945. i do njenog kraja bio u velikoj istorijskoj zabludi”, rekao je Dodik.

On je istakao da je srpski narod, znajući da bez države nema ni slobode, devedesetih godina stvarao Republiku Srpsku zasnovanu na ljubavi naroda.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je da je siguran da je antifašistička borba ugrađena u temelje Srpske, ali i u njenu budućnost.

“Sve druge političke orijentacije koje se pojavljuju u Republici Srpskoj imaće taj antifašistički predznak u sebi”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić u obraćanju na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Banjaluci rekao je da je Srpski narod masovno učestvovao u antifašističkoj borbi zajedno sa antifašistima – pripadnicima drugih naroda.

“Ono što je postigla ratna generacija partizana treba da bude i ostane trajna inspiracija sadašnjim i budućim generacijama mladih ljudi kao svjedočanstvo nepokolebljivosti, hrabrosti i samopožrtvovanja i patriotske odanosti svojoj zemlji i svom narodu”, rekao je Gajić.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da 9. maj podsjeća na činjenicu da je srpski narod dao ogroman doprinos u antifašističkoj borni.

“Ponovo smo razjedinjeni, kao u Drugom svjetskom ratu, nažalost između sebe i mislim da je to najveća poruka današnjeg dana u današnje vrijeme”, rekao je Savčić.

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom vijence na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci vijence su položili predsjednik Milorad Dodik, delegacija Vlade Republike Srpske predvođena predsjednikom Vlade Željkom Cvijanović, delegacija Narodne skupštine Srpske u kojoj su bili potpredsjednik Nenad Stevandić i narodni poslanici Dragoljub Davidović, Davor Šešić i Slobodan Protić, te delegacija Vijeća naroda Republike Srpske koju je predvodila predsjedavajuća Vijeća Nada Tešanović.

Vijence su položili i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, bivši pripadnici narodno-oslobodilačke borbe, logoraši iz Drugog svjetskog rata, te predstavnici organizacija boračke populacije iz Republike Srpske, Oružanih snaga BiH, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, delegacija Јevrejske opštine Banjaluka, izaslanici ambasada Rusije i Srbije i brojni drugi.

Nakon polaganja vijenaca, na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom koje je održano u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, upriličeno je obraćanje zvaničnika, te prigodan umjetnički program.

Dan pobjede obilježen u Srpskoj

Delegacije opštine Mrkonjić Grad i opštinskog SUBNOR-a danas su, povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, položile vijence na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića Mrkonjića pred biste heroja Milje Đukanović i Pavla Dževera, koji su se borili protiv fašizma.

Delegacije su u mjestu Previle položile vijenac i narodnom heroju Simi Šolaji.

U narodonooslobodilačkoj borbi sa područja mrkonjićke opštine učestovalo je 1.125 boraca, a poginulo ih je 504. Trojica su proglašen narodnim herojima.

U Derventi je danas obilježen Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope polaganjem vijenaca ispred Spomen-obilježja borcima NOR-a kod Osnovne škole “Nikola Tesla”.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić uputio je čestitku tim povodom, ističući da je “Derventa uvijek bila slobodarski grad”.

On je rekao novinarima da se “pozitivna Evropa ogradila od fašizma” i da je Derventa dio te pozitivne priče.

“Vidjeli ste prisustvo velikoj broja ljudi, moje čestitke svima. SNSD, kojem pripadam, usvojio je deklaraciju prema kojoj smo obavezni da njegujemo tradiciju Narodnooslobodilačkog rata, što mi u Derventi i činimo”, istakao je Simić, najavljujući da će posebna pažnja biti posvećena renoviranju oštećenih spomenika.

Polaganjem vijenaca i cvijeća na centralni spomenik žrtvama narodno-oslobodilačkog rata, bistu narodnih heroja, spomen-kosturnicu i Centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, u Gradišci je danas obilježen 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Vijence i cvijeće položile su delegacije Opštinskog odbora Saveza udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata /SUBNOR/, opštine Gradiška, Boračke organizacije Gradiška, Udruženja vojnih penzionera i delegacija Opštinskog odbora /OO/ Socijalističke partije Gradiška.

Predsjednik OO SUBNOR-a Gradiška Tanasije Gaković rekao je da je slom fašizma i očekivana sloboda prije 71 godinu na ovim prostorima dočekana punim srcem, uz opštenarodno veselje.

Predstavnici SUBNOR-a i opštine Šamac položili su danas vijence i cvijeće na spomen-obilježje poginulim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata, kao i na spomenik stradalima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, povodom 71 godine od pobjede nad fašizmom.
“Obaveza čovječanstva, posebno u Evropi, je da se poklonimo i odamo počast poginulim žrtvama koje ne smijemo zaboraviti. Nadamo se da će nam se svake godine pridruživati što veći broj mladih, ugledajući se na nas”, rekao je predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Šamac Dragomir Nedić.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić istakao je da svi logori smrti koji su postojali u Drugom svjetskom ratu i, nažalost, u proteklom otadžbinskom ratu, upozoravaju da moramo jasno i glasno svaki put reći da se borimo protiv zla.

“Fašizam, nacizam to je ideologija koja podrazumijeva uništavanje jednog naroda. Mi živimo na specifičnom prostoru, međutim, baštineći svoju kulturu, baštineći određene iskrene ideje i ideologije koje imamo u borbi protiv zla mislim da će nam svima pomoći da lakše i bolje živimo u okruženju u ovakvom stanju”, rekao je Minić.

Prema zvaničnim podacima, na području opštine Šamac kao žrtve fašističkog terora vodi se 600 lica, od kojih je 507 Srba.

Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata /NOR/, poštovaoci i potomci njegovih tekovina, obilježili su danas u Bijeljini 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom.

Predsjednik Skupštine SUBNOR-a Bijeljina Mihajlo Vidić rekao je da se ovaj praznik obilježava kao jedan od najsvjetlijih praznika u istoriji čovječanstva, kada je poraženo jedno od najvećih zala u istoriji čovječanstva – nacizam, odnosno fašizam.

“Kao sljedbenici onih koji su svoje živote dali za tu slobodu mi svake godine godine obilježavamo 9. maj ovdje, pred spomenikom narodnom heroju Radojki Lakić i na dugim mjestima u Semberiji”, rekao je Vidić novinarima.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender