15. 01. 2021.
Počinje filmski festival u Kanu

Počinje filmski festival u Kanu

Počinje filmski festival u Kanu

Za Zlatnu palmu takmiči se 21 film, među kojima su, između ostalih, ostvarenja Pedra Almodovara, Šona Pena, Džima Džarmuša. Međunarodni filmski festival u Kanu, 69. po redu, večeras otvara “Cafe and Society”, novi film Vudija Alena. Najglamuroznija filmska smotra trajaće do 22. maja.

Čast da otvori 69. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu pripala je ostvarenju Vudija Alena “Cafe and Society”, u kojem glavne uloge tumače Kristen Stjuart i Džesi Ajzenberg.

To je treći Vudijev film koji otvara prestižni festival na Azurnoj obali. “Holivudski kraj” je otvorio festival u Kanu 2001. godine, a “Ponoć u Parizu” deceniju kasnije.

Za Zlatnu palmu takmičiće se 21 film, među kojima su “Hulijeta” Pedra Almodovara, “The Last Face” Šona Pena, “Paterson” Džima Džarmuša, “Loving” Džefa Nikolsa, kao i “Juste la fin du monde” belgijske braće Lika i Žan-Pjera Dardena.

Na projekciji bokserske drame “Ruke od kamena” venecuelanskog reditelja Džonatana Jakubovica, koja je van zvanične konkurencije festivala, pojaviće se i slavni Robert de Niro, koji i glumi u filmu.

De Niro je inače glumio u dva filma nagrađena Zlatnom palmom – “Taksista” Martina Skorsezea 1976. i “Misija” Rolanda Džofa 1986. godine, a takođe je bio i predsjednik žirija festivala 2011. godine.

Žiri Kanskog festivala ove godine predvodi australijski reditelj, scenarista i producent Džordž Miler, a u skladu sa dosadašnjom tradicijom univerzalnog i međunarodnog pristupa i objektivnoti u žiriranju, s Milerom će vijećati osam filmadžija iz Irana, Danske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Francuske, Kanade i Mađarske.

Članovi žirija su četiri žene i četiri muškarca: glumica Kirsten Danst, pjevačica i glumica Vanesa Paradi, rediteljka Valerija Golino i iranska producentkinja Katajun Šahabi, dok sastav muške polovine žirija čine glumci Donald Saterland i Mads Mikelsen, reditelji Arno Deplešin i Laslo Nemeš, koji je prošle godine osvojio Gran-pri nagradu za film “Saulov sin”.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender