19. 01. 2021.
Grad planira da zaštiti ”Park šumu Starčevica”

Grad planira da zaštiti ”Park šumu Starčevica”

Grad planira da zaštiti ”Park šumu Starčevica”

Zoning planom područja posebne namjene “Park šuma Starčevica” želi se utvrditi način zaštite i razvoja ovog područja, rečeno je Srni u Gradskoj upravi Banjaluka.

Načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Sanela Kecman kaže da je cilj ovog plana da se u skladu sa vrijednostima, potrebama i raspoloživim mogućnostima utvrdi način zaštite i unapređenja ovog područja i definišu okviri njegovog razvoja.

“U toku su pripremne aktivnosti za izradu Zoning plana, a do sutra je otvoren javni poziv zainteresovanim građanima, vlasnicima nekretnina, korisnicima prostora i učesnicima u njegovoj izgradnji, za dostavljanje prijedloga i sugestija za određena planska rješenja na zemljištu ili objektima u vlasništvu”, rekla je Kecmanova.

Ona je istakla da će građani moći davati mišljenja, primjedbe i sugestije na nacrt plana nakon što 30 dana bude na javnom uvidu, o čemu će javnost biti obavještena.

“Mjesec dana nakon završetka javnog uvida biće organizovana javna rasprava o kojoj će javnost, takođe, biti obavještena”, navela je Kecmanova.

Ona je napomenula da odluka o obavezi sprovođenja strateške procjene uticaja na životnu sredinu zoning plana, koja je usvojena na sjedinici Skupštine grada, podrazumijeva da se analiziraju i ocjenjuju mogući negativni uticaji planiranih namjena na životnu sredinu u obuhvatu plana.

“Cilj je da se planom stvore preduslovi i mehanizmi za smanjenje i eliminisanje negativnih uticaja na životnu sredinu kako bi se sačuvale i unaprijedile evidentirane kulturno-istorijske, prirodne i druge vrijednosti”, pojasnila je Kecmanova.

Ona je navela da zoning plan obuhvata površinu od 1.223 hektara, a unutar granica park šume Starčevica nalaze se šume visoke vrijednosti, Banj brdo sa spomenikom i pratećim sadržajima, izletište Trešnjik, planinarske i uređene šetališne staze i manje grupe stambenih objekata.

“Dio ovog područja zalazi u širu zonu zaštite vodoizvorišta `Novoselija`, a izvjesna područja označena su kao zone visokog rizika po inžinjersko-geološkoj karti”, dodala je Kecmanova.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender