18. 01. 2021.
Merčepu pet godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Merčepu pet godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Merčepu pet godina zatvora zbog zločina nad Srbima

Ratni pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislav Merčep osuđen je danas pred zagrebačkim sudom na pet i po godina zatvora za ratni zločin nad srpskim civilima 1991. godine.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović rekao je da je Merčep kriv jer pripadnike jedinice nad kojom je imao ovlaštenja nije spriječio da čine zločine.

Merčep je prvo bio optužen da je naredio zločine, ali je prošle godine optužnica ublažena, pa je osuđen samo da svoje podređene nije spriječio u zločinima.

U ublaženoj optužnici tužilaštvo je ostalo pri tvrdnji da je Merčep znao za nezakonita postupanja jedinice poznate kao “merčepovci” koja je tokom rata bila smještena u Pakračkoj Poljani i na Zagrebačkom velesajmu.

“Merčepovci” su na kutinskom, pakračkom i zagrebačkom području nezakonito uhapsili 52 lica, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestala, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja.

U obrazloženju presude sudsko vijeće detaljno je navelo pojedinosti o prisilnom odvođenju i mučenju brojnih civila, ali i opisalo situacije u kojima su žrtvama prije toga oduzimane vrijednosti, poput automobila ili novca.

Tužilaštvo je tražilo osuđujuću presudu, dok je odbrana tvrdila da ništa nije dokazano, prenose hrvatski mediji.

U završnoj riječi državno tužilaštvo je za Merčepa zatražilo “primjerenu kaznu”, pozivajući sud da sagleda težinu i posljedice nedjela za koja ga terete, dok je odbrana tvrdila da ga treba osloboditi.

Tužilac Silvio Sušec rekao je da je u dokaznom postupku nedvosmisleno utvrđeno da je Merčep u svojem postupanju ostvario sva obilježja krivičnog djela protiv civilnog stanovništva, što su, osim uvida u dokumentaciju, potvrdili i brojni svjedoci, među kojima i preživjele žrtve zločina.

Merčep je od početka postupka tvrdio da nije kriv, a poricao je i da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Suđenje Merčepu pred zagrebačkim Županijskim sudom trajalo je četiri godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender