25. 01. 2021.
Novosti u školama u RS: Više učitelja u jednom razredu

Novosti u školama u RS: Više učitelja u jednom razredu

Novosti u školama u RS: Više učitelja u jednom razredu

Umjesto jednog učitelja ili učiteljice đacima četvrtih razreda osnovnih škola u RS nastavu će držati njih nekoliko koji će predavati one predmete u kojima su najbolji.

To je Zakonom o osnovnom obrazovanju omogućeno još od 1998. godine, ali je sav taj period sve bilo mrtvo slovo na papiru.

Međutim, novim zakonom to bi trebalo postati obavezujuće za sve škole. One će odmah poslije trećeg razreda nastavu organizovati tako da više učitelja predaje različite predmete, a ne kao što je sada slučaj samo jedan nastavnik.

Banjalučka Osnovna škola “Borisav Stanković” jedna je od rijetkih koja već godinama primjenjuje ovaj vid nastave i tvrde da su imali samo pozitivna iskustva. Njima će se  pridružiti i Osnovna škola “Sveti Sava” u Banjaluci, gdje su već pokrenuli inicijativu.

Predložili smo učiteljima i roditeljima naših đaka da od iduće godine na taj način izvodimo nastavu – istakao je direktor OŠ “Sveti Sava” Miroslav Popržen.

Prema njegovim riječima, to neće biti klasična predmetna nastava, gdje svaki predmet ima po jednog nastavnika.

Djeca će imati svog učitelja razrednika, koji će najvjerovatnije predavati srpski jezik, dok ćemo ostale predmete dodijeliti drugim učiteljima. Tako će jedan držati nastavu iz dva predmeta, drugi iz druga dva predmeta i tako redom – istakao je Popržen.

Popržen kaže da učiteljima neće mijenjati fond časova, niti će biti potrebe za novim zapošljavanjem.

Sve je u suštini bazirano na drugačijoj i boljoj organizaciji izvođenja nastave, koju smo prema zakonu već odavno trebali i imati – dodao je Popržen.

Tu ideju podržali su i roditelji, iako je bilo onih koji su se bunili jer smatraju da su njihovi mališani premali da se u tom uzrastu naviknu na više učitelja.

Međutim, predsjednik Savjeta roditelja u banjalučkoj OŠ “Sveti Sava” Dražen Derajić kaže da je većina roditelja ipak prihvatila ovaj prijedlog i da će podržati direktora u inicijativi koju će uskoro uputiti resornom ministarstvu.

Oni koji najbolje znaju matematiku predavaće taj predmet i obrnuto, što je sjajna ideja – kazao je Derajić.

Da je dobro da više učitelja predaje đacima četvrtih razreda smatra i direktor Pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović. On ističe da su škole nekada eksperimentalno i učestvovale u tome, ali da im je, kada je uvedeno devetogodišnje obrazovanje, prepušteno da same organizuju drugu trijadu.

Većina škola je tada ostala kod klasične razredne nastave. Ipak, Strategijom obrazovanja i novim Zakonom o osnovnom obrazovanju predviđeno je da se nastava mora organizovati tako da prepoznajemo sve trijade – objašnjava Damjanović.

A najbolje o ovom nastavnom procesu i njegovim efektima znaju škole koje imaju iskustva s njim.

Mi smo 1998. godine eksperimentalno krenuli sa ovim vidom nastave sa još pet škola širom RS i na tome se zadržali do danas. Jedan učitelj vodi đake u prvoj trijadi, dok se u četvrtom razredu uključuje njih više – objašnjava direktor OŠ “Borisav Stanković” Rade Krecelj.

On ističe da je takva nastava dobra jer učitelji koji su najbolji iz pojedinih predmeta te predmete i predaju.

I prilikom zapošljavanja vodimo računa da primamo profesore razredne nastave koji imaju najbolje znanje iz predmeta za koje su nam potrebni – dodao je Krecelj.

Obrazovni profili

Predrag Damjanović kaže da bi fakulteti u Srpskoj trebalo da počnu razmišljati da školuju kadar za predmetnu razrednu nastavu.

Potrebni su nam nastavnici i učitelji koji će kada završe fakultete moći predavati više predmeta – istakao je Damjanović.

(Glas Srpske)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender