15. 01. 2021.
RS: Najviše stanova se prodaje u Trebinju, Banjaluka na četvrtom mjestu

RS: Najviše stanova se prodaje u Trebinju, Banjaluka na četvrtom mjestu

RS: Najviše stanova se prodaje u Trebinju, Banjaluka na četvrtom mjestu

Broj prodatih novoizgrađenih stanova u RS u prvom tromjesečju ove, u odnosu na isti period prošle godine, porastao je za 41 odsto, ali ono što je takođe zanimljivo je da je za isti procenat pala prodaja novih stanova u Banjaluci.

Najviše stanova za prvih 90 dana ove godine prodato je u Trebinju (63), a slijede Istočno Sarajevo (61), Bijeljina (47), pa tek onda Banjaluka sa 45.

Ohrabrujuća vijest stiže za one koji namjeravaju da sebi obezbijede krov nad glavom van Banjaluke, jer je u posmatranom periodu prosječna cijena prodatih novih stanova pala za 11,2 odsto, što nije malo ako se u obzir uzme kolike glavobolje zadaje obezbjeđivanje novca za rješavanje stambenog pitanja.

Situacija se razlikuje u Banjaluci, gdje je, po podacima koji su “Nezavisnim” ustupljeni iz Republičkog zavoda za statistiku, kvadratni metar novog stambenog prostora poskupio, i košta 1.978 KM, što je duplo više nego u Zvorniku, gdje je cijena kvadrata iznosila 925 maraka.

U istom periodu novi stanovi su znatno pojeftinili u brojnim lokalnim zajednicama, uključujući i Bijeljinu, Istočno Sarajevo, te Trebinje. Borko Radinković, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala RS, ističe da stanovi pojeftinjuju na perifernim dijelovima grada, ali da se to ne bi moglo reći i za centralne dijelove.

“Konkretno, kada je riječ o Banjaluci, nije došlo do pojeftinjenja, a pogotovo kada govorimo o centru. Svi vole da budu u centru, a niko neće da ide na periferiju, gdje su takođe sasvim dobri uslovi za život, a stanovi su jeftiniji za 30 do 40 odsto”, naglasio je Radinković.

Stanove uglavnom kupuju ljudi mlađe životne dobi, a Miloš Blagojević, predsjednik Omladinskog savjeta RS, ističe da se u današnje vrijeme nije lako odlučiti na ovakav korak.

Podsjeća da je nezaposlenost među mladim ljudima velika, te da, ujedno, mnogi od onih koji imaju radno mjesto ne znaju koliko će na njemu ostati.

“Svakako je mladim bračnim parovima jako teško doći do stana, jer je za ulazak u tu ‘avanturu’ kupovine potrebno je izdvojiti veću svotu novca. Zaposlenje mladih je inače najveći problem i zbog toga imamo tek rijetke koji mogu da se odluče za podizanje kredita”, rekao je Blagojević.

Po njegovim riječima, ipak nije nemoguće doći do stambenog prostora, ali je svaki put bitno razmisliti da li u taj proces ući.

“Radno mjesto za mnoge koji imaju posao nije sigurno. Međutim, mladi, kada završe fakultete i dobiju posao, ne treba da stanu, već treba da nastave da se usavršavaju, što je preduslov da je radno mjesto sigurno”, naglasio je Blagojević.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Banjaluci je u prvom kvartalu ove godine prodato tek novih 45 stanova, a u istom periodu prošle godine prodato ih je 76.

Najviše novih stanova od januara do marta ove godine unovčili su investitori koji su ulagali u zgrade u Trebinju, gdje su prodata 63, a u prvom tromjesečju prošle godine prodato ih je tek 19.

Prosječna cijena kvadratnog metra novog stambenog prostora u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.389 maraka.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender