26. 01. 2021.
RS: Najviše stanova se prodaje u Trebinju, Banjaluka na četvrtom mjestu

RS: Najviše stanova se prodaje u Trebinju, Banjaluka na četvrtom mjestu

Veći računi za porez na nekretnine šokirali Banjalučane

Novi računi poreza na nepokretnost šokirali su mnoge Banjalučane. Radivoje Grbić mještanin sela Rekavica ove godine za kuću i zemljište moraće da plati 3 puta više nego lani i to bez najave vlasti o drastičnom poskupljenju.

Krajem prošle godine čelnici grada povećali stopu poreza za 2 odsto i uvjeravali da će računi biti veće za nekoliko maraka. Ipak gradska komisija pojedina naselja ove godine svrstala je u uže gradske zone pa je procjena imovine samim tim i porez mnogo veći.

“Ovde ima jedna pracela koja je procjenjena da vrijedi 35 000 KM a parcela je od nekih 10 dunuma šiblja i niskog rastinja da kažem šikara koja ne vrijedi i da je džabe nekome dajem. Prošle godine sam dobio 42 KM a ove godine 118 maraka poreza na nepokretnost”, rekao je Radivoje.

Pored mještana Rekavica na isti problem žalili su se mještani naselja Misin Han, Bočac i Starčevica. Za spornu odluku skupštine grada krajem prošle godine glasali si i odbornici DNS. Šef kluba danas kaže da su prevareni i najavljuje da će tražiti da skupština odluku stavi van snage.

“Ja moram da istaknem da komisija koju je formirao gradonačelnik nije dobro obavila svoj posao i da je ona obmanula i gradonačelnika i Skupštinu grada Banjaluka. Mi sada imamo slučajeve da dolazi porez na nepokretnost koji je i do tri puta veći nego što je bio. Mi smo tražili pojašnjenje i imali smo uvjeravanje da će doći do povećanja poreza na nepokretnost za 5,6 ili 7 KM”, rekao je šef Kluba odbornika DNS-a u Skupštini grada Banjaluka.

Da nisu prevarili ni odbornike ni građane uvjerava načelnik gradskog Odjeljenja za komunalne i stambene poslove. Ni Zoranu Novakoviću nije jasno kako građani dobijaju 3 šuta veće račune, jer su neki trebali da dobiju i manje. Vjeruje da je grešku napravila Poreska uprava pa građane poziva da ulože želbu.

“Vršena je manja korekcija maksimalno do 10 odsto, a nisu ni toliko znači nema razloga za tako velike račune po našim procjenama na bazi naših tabela možda se radi o nekoj greški i zaslužuje da Grad Banja Luka i Poreska uprava sjednu i još jednom vide oko toga a građani neka upute žalbe ako smatraju da su računi veliki”, rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Grada Banjaluka Zoran Novaković.

Iz Poreske uprave odgovaraju da na račune mogu uticati samo koeficijentima koje nisu mijenjаli još od 2012. Uzrok izmjana na računima za 2016. mogu biti samo promjena poreske stope ili vrijednosti nekretnina po zonаmа, a to je u nadležnosti opština i gradova. Dok se to ne usaglasi, narod se pita kome i koliko da plati.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender