22. 01. 2021.
Nissan bi da postane vlasnik trećine Mitsubishija

Nissan bi da postane vlasnik trećine Mitsubishija

Nissan bi da postane vlasnik trećine Mitsubishija

Drugi najveći japanski proizvođač automobila mogao bi da uloži 1,84 milijarde dolara, čime bi imao udio od 34% u vlasništvu Mitsubishija.
Na taj način, Nissan bi osigurao opstanak Mitsubishija nakon izbijanja skandala u vezi sa lažiranjem podataka o potrošnji goriva koji potresa tu kompaniju.

Mitsubishi je u aprilu priznao da je manipulisao sa podacima o potrošnji goriva u preko 600 hiljada vozila na japanskom tržištu, kao i da od 1991. godine koristi neispravan metod testiranja efikasnosti potrošnje.

Ovim problemom je pogođeno oko 625.000 automobila, proizvedenih od 2013. godine, među kojima su modeli eK Wagon i eK Space, ali i vozila Dayz i Dayz Roox, koje Mitsubishi izrađuje za Nissan.

Skandal je otkriven upravo zahvaljujući Nissanu koji je utvrdio nedosljednosti u podacima o efikasnosti potrošnje goriva i izvijestio o očiglednim nepravilnostima. I pored toga, u Nissanu vjerzuju da mogu da nastave partnerstvo sa Mitsubishijem, naročito u oblasti razvoja električnih automobila.

Takođe, Nissan namjerava da nastavi da prodaje male japanske gradske automobile (takozvani “kei”) koji se proizvode u pogonima Mitsubishija, a koji nose značku Nissana, s obzirom da ova vrsta vozila čini gotovo 30% prodaje putničkih automobila u toj zemlji i donosi značajnu zaradu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender