17. 05. 2021.
Marićka kod Prijedora: Sveštenik predlaže uvođenje poreza na neženje

Marićka kod Prijedora: Sveštenik predlaže uvođenje poreza na neženje

Marićka kod Prijedora: Sveštenik predlaže uvođenje poreza na neženje

U selu Marićka kod Prijedora živi oko 100 neoženjenih muškaraca. Tamošnji sveštenik Slaviša Pančić kaže da ima rješenje – uvođenje poreza za neženje

U Marićkoj kod Prijedora, vjerovali ili ne, živi oko 100 neoženjenih muškaraca. Kako kažu, razlog za to je novac i žene.

Prvo – nisu bogati, a drugo – većina potencijalnih djevojaka za udaju za bračnu luku bira život u gradu. Ipak, stari momci, kako u šali sebe nazivaju, nadu nisu izgubili – konkurs je otvoren, prenosi RTRS.

Radenko Vučenović dijeli sudbinu mnogih momaka iz Marićke. U mladosti kaže nije razmišljao o ženidbi, u ratu nije stigao, a danas iako skućen, ne može da nađe ženu po svojoj mjeri.

Pored toga što djevojke ne žele na selo, još je mnogo razloga zbog kojih se nisu ženili. Momci škrti na riječima, kažu, takva je sudbina.

“Јesam imao veze, ali nisam uspio. Zašto? E to je moja stvar”, rekao je Milan Stojić.

Da je situacija alarmantna potvrđuje i mjesni sveštenik koji kaže, u ovom selu sve je manje vjenčanja i krštenja. Broj umrlih gotovo trostruko je veći od broja rođenih.

Za problem neženja u Marićkoj, sveštenik Slaviša Pančić ističe da postoji rješenje.

“Onaj koji je prošao neku starosnu dob, a nije se oženio, a radi, uzeti mu porez, kao i na neki drugi način stimulisati ih da se žene”, istakao je Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka.

Momci iz ovog sela ipak ne gube nadu da će se jednog dana skrasiti.

“Nešto se nadam, ali teško to ide”, dodao je Vučenović.

I danas se momci u Marićkoj okupljaju kod hrasta starog više od 500 godina. Oni stariji kažu, da drvo može da progovori, na vidjelo bi izašle mnoge ljubavi nastale pod njegovim krošnjama.

Ko zna, možda nakon ove priče i vjenčanja i rode ponovo pristignu u selo neženja.

(Mondo/RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender