21. 01. 2021.
Predsjednik Venecuele prijeti da će oduzeti fabrike, a vlasnike poslati u zatvor

Predsjednik Venecuele prijeti da će oduzeti fabrike, a vlasnike poslati u zatvor

Predsjednik Venecuele prijeti da će oduzeti fabrike, a vlasnike poslati u zatvor

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro zaprijetio je da će oduzeti fabrike u toj zemlji koje su zaustavile proizvodnju, te zatvoriti njihove vlasnike.

U govoru javnosti u glavnom gradu Caracasu poručio je da država mora obnoviti proizvodnju kako bi se izborila sa dubokom ekonomskom krizom u koju je zapala, prenosi BBC.
Maduro je u petak uveo vanredno stanje, a opozicija se okupila tražeći njegov odlazak. Kazao je kako je uvođenje vanrednog stanja neophodno u borbi protiv “strane agresije” koju je okrivio za probleme u Venecueli. Za sljedeću sedmicu je najavio vojne vježbe kao način borbe protiv “stranih prijetnji”.
Venecuela ima najveće svjetske rezerve nafte, ali je njena ekonomija teško pogođena globalnim padom cijena ovog energenta. U protekloj godini zabilježili su pad od 5,7 posto, a zvanična stopa inflacije dostiže 180 posto. Stanovništvo se suočava sa ozbiljnom nestašicom hrane, lijekova i osnovnih namirnica za koje Maduro krivi biznismene i Sjedinjene Američke Države za koje kaže da vode ekonomski rat protiv njegove vlade.
Ekonomska kriza u Venecueli je počela prije tri godine, ali se ove godine produbila do te mjere da utiče na svakodnevni život građana koji su primorani satima stajati u redovima kako bi kupili osnovne životne namirnice, dok se sa nestašicom struje i vode suočavaju svakodnevno.
Treba istaći da je Venecuela bila jedna od najrazvijenijih nacija Latinske Amerike sa najvišom stopom potrošnje u regionu.
Posljednje prijetnje vlasnicima zatvorenih fabrika Maduro je uputio nakon što je najveći domaći lanac hrane i pića Polar Group zaustavio proizvodnju piva okrivljujući vladu za loš rad zbog zaustavljanja uvoza ječma. Vlasnik grupe, milijarder Lorenzo Mendoza žestoki je kritičar predsjednika Madura.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender