06. 05. 2021.
Dačić: Bezbjednost Srba na Kosovu dodatno ugrožena zbog boraca “Islamske države”

Dačić: Bezbjednost Srba na Kosovu dodatno ugrožena zbog boraca “Islamske države”

Dačić: Bezbjednost Srba na Kosovu dodatno ugrožena zbog boraca “Islamske države”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Njujorku da su prilike u kojima živi srpska zajednica na Kosmetu i dalje veoma složene, a da je nestabilna bezbjednosna situacija dodatno ugrožena zabrinjavajućim trendom porasta ekstremizma i radikalizma.

“Prema podacima iz januara 2016. godine, oko 300 kosovskih Albanaca i 36 Albanki pridružilo se borcima `Islamske države` u Siriji. To je procentualno najveće prisustvo stranaca u redovima takozvane `Islamske države` u odnosu na broj žitelja sa teritorije porekla”, upozorio je Dačić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj Kosovu i Metohiji.

On je istakao da je Beograd od inostranih partnerskih bezbjednosnih službi više puta dobio podatak da je nezvanični broj ekstremista sa teritorije Kosmeta koji se bore na stranim ratištima u ogromnom raskoraku sa ovim zvaničnim podacima i da je riječ o cifri od oko 900, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim riječima, takvo okruženje i nedostatak političke volje u Prištini uslovili su da ne dođe do realizacije ključnih odredbi Briselskog sporazuma i do formiranja Zajednice srpskih opština koja je od velikog značaja za srpsku zajednicu.

Upravo stoga, kako je naveo, neophodno je i dalje prisustvo UNMIK-a u tom djelu Srbije. “Statusno neutralna uloga UNMIK-a je neprikosnovena u procesu koordinacije delovanja međunarodnog prisustva i stabilizacije prilika na prostoru Kosova i Metohije”, rekao je Dačić.

On je podsjetio da se u Srbiji van Kosmeta i danas nalazi više od 200.000 interno raseljenih lica koja su usljed progona i ugroženosti bila primorana da napuste tu teritoriju i dodao da podataka o poražavajućem procentu povratnika nema u zvaničnim izvještajima.

“Održiv povratak je ostvarilo svega njih 1,9 odsto. Zato bih ponovo zamolio specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN Zahira Tanina, kao što sam to već učinio prilikom mog poslednjeg obraćanja, da objasni zašto se ova informacija ne iznosi u njegovim izveštajima i da li poražavajući podatak treba prihvatiti kao gotovu činjenicu i s njom se pomiriti”, rekao je Dačić.

On je ukazao na brojne primjere skrnavljenja srpske pravoslavne baštine na Kosmetu čiji vinovnici su u nekoliko navrata iza sebe ostavili i potpis “Islamske države” – terorističke tvorevine u borbi protiv koje se ujedinila čitava međunarodna zajednica.

“Ovakvi napadi na srpsko kulturno i versko nasleđe i identitet bolna su svedočenja da su zakoni koji bi trebalo da štite i promovišu prava zajednica i njihovih pripadnika na Kosmetu u najvećem broju slučajeva samo mrtvo slovo na papiru”, rekao je Dačić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender