15. 05. 2021.

Dodik: Moja ostavka nakon Ivanićeve, pa onda izbori

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će SNSD predložiti da se referendum o Danu RS održi zajedno sa predstojećim izborima.

Ovaj prijedlog je navodno kompromis jer su predstavnici opozicije smatrali da referendum treba održati poslije izbora dok je SNSD smatrao da bi bilo bolje da se održi prije izbora, javlja reporter ATV-a.

Dodik je danas istakao da se intezivno razgovara sa SDS-ovim kadrovima komentarišući ranije informacije da će tri nova poslanika podržati vladajuću koaliciju ali nije otkrio više detalja.

On je dodao da će DNS podržati plan Vlade RS za prodaju vlasništva u Rudniku željezne rude “Ljubija”.

Dodik se danas u NSRS sastao i sa Klubom poslanika SNSD-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je uslov za njegovu ostavku i prijevremene predsjedničke izbore u Srpskoj ostavka srpskog člana Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da prijevremeni parlamentarni i predsjednički izbori u Srpskoj nisu sporni, pod uslovom da budu održani u isto vrijeme sa izborima na nivou BiH.

“Ti izbori mogu da se dese tako što će poslanici iz svih partija iz Srpske podnijeti ostavke čime će biti stvoreni uslovi za izbore za Predstavnički dom /parlamenta BiH/”, rekao je Dodik novinarima pred početak sjednice Narodne skupštine Srpske.

On kaže da je za razgovor o toj temi, ali i o tome da referendum o Danu Republike Srpske, čije je pitanje definisano ranije, bude održan kada i izbori.

“Imamo odličnu priliku da izvođenjem naroda na birališta riješimo nekoliko pitanja”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da se pitanje referenduma mora vratiti na dnevni red, jer je ključno i da ne bi trebalo da bude zanemareno.

On je podsjetio da je razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, koji mu je prenio stav političke grupacije kojoj pripada da bi referendum o Danu Republike trebljalo da bude održan nakon izbora.

“Mi smo imali pristup da to bude sad, jer mislim da bi to bilo najbolje. Međutim, imajući sve to u vidu, neka to bude neko srednje vrijeme – dan izbora”, istakao je Dodik.

On kaže da je kao predsjednik SNSD-a bio na sastanku poslaničkog Kluba ove stranke na kojem je razgovarano o današnjem radu Narodne skupštine Srpske, te dogovorena podrška aktima koje je predložila Vlada Srpske i eventualnim mogućim vrstama odgovora tokom zasjedanja.

Govoreći o izjavi premijera Srpske Željke Cvijanović o tri moguća poslanika opozicije koja bi prešla na stranu skupštinske većine, Dodik je rekao da se već duže vrijeme razgovara sa jednim brojem ljudi.

“SDS je na izborima dobio 24 poslanika, a sada ih ima 18 ili 19, a od toga nisu svi iz SDS-a, tako da ima manje poslanika nego u prošlom skupštinskom sastavu. To govori o debaklu politike koje SDS vodi”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da su iz SDS-a nastale dvije nove političke opcije – u Bijeljini i Banjaluci, dodajući i da je stvorena Izvorna SDS kao politička partija koja je ranije postojala, a sada se ojačala.

“Mi smo na izborima osvojili manje poslaničkih mandata nego što danas imamo u Klubu SNSD-a, a okupljamo strukturu veću nego na samom početku /mandata Skupštine/ i skupštinska većina je stabilna”, naglasio je Dodik.

Narodna skupština Republike Srpske  danas  razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske i Prijedlog zakona o bibliotečko-informacionoj djelatnosti.

Na dnevnom redu su nacrti zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, visokom obrazovanju, željeznicama Republike Srpske, mirnom rješavanju radnih sporova.

Trebalo bi da budu razmatrani i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske.

Prema predviđenom dnevnom redu, biće razmatran Nacrt strategije zapošljavanja Republike Srpske za period 2016-2020. godina, Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH za 2015. godinu.

Pred poslanicima su i informacija o odlukama o pomilovanju u prošloj godini, informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja EU sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2015. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima EU.

Narodna skupština Srpske trebalo bi da razmatra i informaciju o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika u prošloj godini, informaciju o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske 2013-2022. godina, u 2015. godini.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva Rudnici željezne rude “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

Poslanici će se izjasniti o prijedlogu odluke o usvajanju Prijedloga Zoning plana područja posebne namjene “Andrićgrad” po skraćenom postupku, te prijedlogu odluke o usvajanju Prijedloga Plana parcelacije za auto-put Banjaluka-Doboj po skraćenom postupku.

Na dnevnom redu je i prijedlog odluke o obrazovanju Anketnog odbora – Odbora za koordinaciju sa institucijama i organizacijama u vezi sa izgradnjom Memorijalnog centra “Gradina” i praćenjem usvajanja Deklaracije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata u parlamentima drugih država – prijedlog Kluba poslanika SDS-a.

Parlament Srpske izjasniće se o prijedlogu zaključka o donošenju zakonā u oblasti zdravstva – građanska inicijativa.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender