06. 05. 2021.
Napravite đubrivo za biljke

Napravite đubrivo za biljke

Napravite đubrivo za biljke

Ljuske od jaja poslije upotrebe treba sakupiti, osušiti, a potom izmrviti u sitnije komadiće ili samljeti. Ljuska jaja sadrži 90 % kalcijuma i izvrstan je izvor tog minerala, a može se iskoristiti na više načina.

Za suzbijanje puževa izmrvljene ljuske jaja dobro je posipati oko biljaka u povrtnjaku. Ljuske od jaja, kao i pepeo, onemogućavaju kretanje puževa golaća. Mešavina ljuski i pepela se može koristiti za prihranu voćaka, posipanjem oko debla u zoni korjena.

Za prihranu rasada paradajza izmrvljene ili samljevene ljuske treba posuti oko biljke.

Eggshells-Garden

Talog od kafe pomješan s ljuskama od jaja u količini 1:4, idealno je djubrivo za sobne biljke. Ljuske se stave u vodu i ostave da odstoje preko noći. Ujutro se vodi doda talog od kafe i time se zaliju biljke. Ovaj postupak izbjegavati zimi, jer voda može neugodno mirisati.

Da bi podstakli što brži i kvalitetniji rast nekog sjemena, polovinu ljuske napunite zemljom (supstratom), stavite u nju sjeme i zakopajte je u bašti. Kako će se vremenom ljuska razgrađivati tako će mladoj biljci davati hranjive materije.

Ako gajite koke nosilje, usitnjene ljuske od jaja im možete dodavati u hrani.Koke će dobiti dovoljne količine kalcijuma, a ljuske novih jaja biće čvršće.

(novosti.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender