16. 05. 2021.
Zašto Singapur zovu Lavlji grad, Moskvu Bijeli kamen, a London Stari dim?

Zašto Singapur zovu Lavlji grad, Moskvu Bijeli kamen, a London Stari dim?

Zašto Singapur zovu Lavlji grad, Moskvu Bijeli kamen, a London Stari dim?

Znate li kako su i zašto su najpopularniji gradovi na svijetu dobili baš ove nadimke?

Njujork, Velika jabuka

Ovaj popularni nadimak se prvi put pominje 1909. godine u knjizi The Wayfarer in New York, Edvarda Martina, u kojoj je autor pisao da stanovnici ostalih gradova Njujorčane doživljavaju kao pohlepne, nazivajući ih “velikim jabukama”.

Las Vegas, Grad grijeha
Blok 16 u Las Vegasu je početkom 20. veka bio poznat kao dio grada u kojem se može kupiti alkohol i u kojem se mogu naći prostitutke. Taj blok je uništen tokom Drugog svjetskog rata, ali je Las Vegas ponovo izgrađen, a nadimak je ostao.

Pariz, Grad ljubavi i Grad svjetlosti

Prestonica Francuske je omiljena destinacija za parove, svi znaju za Most umetnosti na kojem parovi katancima “zaključavaju” svoju ljubav. Francuski jezik se često naziva “jezikom ljubavi” zbog “mekog”, romatničnog prizvuka, a nadimak “Grad svjetlosti” dobio je kao prva evropska prestonica koja je uvela uličnu rasvjetu.

Singapur, Lavlji grad
Riječ “singapura” bukvalno prevedeno znači “lavlji grad”, a osnivač grada Stenford Rafls navodno je vidio ovu životinju – koja inače nije nastanjena u Singapuru – i odlučio da tako nazove grad.

Moskva, Beli kamen
Moskva nije dobila ovakav nadimak zbog snijega, ako vam je to prvo palo na pamet, već zbog srednjovijekovne arhitekture. Građevine izgrađene u Moskvi u tom periodu su uglavnom od bijelog kamena, a čak je i Kremljinski zid iz 14. vijeka bio bijeli. Kasnije je preuređen i sada je crvenkaste boje.

London, Stari dim

U Londonu su se u 19. i 20. vijeku kuće grijale na ugalj, zbog čega je grad imao ozbiljnih problema sa zagađenjem vazduha. Situacija je 1952. godine postala toliko ozbiljna da je od posljedica zagađenja za pet dana umrlo 4.000 ljudi.

Mumbai, Grad snova

Mumbai nije samo najnaseljeniji, već i najbogatiji grad u Indiji. Poznat je kao Grad snova zbog toga što se mnogi iz drugih indijskih gradova sele u Mumbai, u potrazi za boljim životom.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender