15. 05. 2021.

Jeremić u Njujorku predstavio svoju kandidaturu

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić predstavio je na prestižnom Međunarodnom institutu za mir /IPI/ u NJujorku svoju platformu za kandidaturu sa 53 inicijativa koje je spreman da sprovodi sa članicama UN u slučaju da bude izabran na ovu funkciju.

Jeremić, koji je predsjednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj /CIRSD/ istakao je da će u središte aktivnosti UN sistema postaviti borbu protiv klimatskih promjena i obezbjeđivanje uslova za globalni održivi razvoj /sprovođenje Pariskog klimatskog sporazuma i Agende 2030/, prenose beogradski mediji.

Jeremić je, takođe, u kratkim crtama predstavio svoj prijedlog o formiranju nove generacije mirovnih snaga UN koje bi imale širi mandat i adekvatniju opremu i obavještajne podatke, s ciljem njihovog raspoređivanja u najproblematičnijim dijelovima svijeta.

On je objasnio i elemente svog plana za konsolidaciju UN doprinosa u postizanju mira i stabilnosti u Africi.

Naglasio je i prijedloge za unapređenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

“Bez obzira kojeg će pola biti novi generalni sekretar UN, ovaj izbor mora predstavljati prekretnicu za prava žena i rodnu ravnopravnost, i zato sam se formalno obavezao na dodeljivanje 50 odsto visokih funkcija u UN sistemu ženama, ukoliko budem izabran”, rekao je Jeremić.

Kandidat Srbije za generalnog sekretara naveo je da će prve mjere koje bude donio, biti s ciljem uvođenja transparentnosti i meritokratije u Sekretarijat UN, kao i suzbijanju korupcije u administraciji svjetske organizacije.

“Samo jačanjem multilateralizma moguće je iznaći adekvatne odgovore na globalne izazove 21. veka, a centralna uloga u globalnom upravljanju mora pripasti modernizovanim i `podmlađenim` UN”, zaključio je svoje izlaganje Jeremić.

Nakon izlaganja, uslijedila je duga sesija pitanja i odgovora, tokom koje se Jeremić dotakao brojnih tema, od sprečavanja nuklearne proliferacije do problema dostave humanitarne pomoći i izbjegličke krize.

Događaj je izazvao veliko interesovanje stručne i opšte javnosti, a među gostima je bio veliki broj aktivista, intelektualaca, stručnjaka za UN i međunarodno pravo, kao i predstavnika medija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender