05. 05. 2021.
Daglas Lut: Rusija nije neprijatelj, ali više nije ni partner

Daglas Lut: Rusija nije neprijatelj, ali više nije ni partner

Daglas Lut: Rusija nije neprijatelj, ali više nije ni partner

Što bude bliža članstvu u NATO-u, BiH će biti stabilnija zemlja, jedna je od poruka ambasadora SAD pri NATO-u Daglasa Luta, na telefonskoj konferenciji s novinarima širom svijeta.

On je, međutim, istakao da odluka o tome hoće li BiH i postati članica NATO-a u potpunosti zavisi od suverene odluke njenih građana.

“Prvi važan korak je za vaše građane da razmisle da li je članstvo nešto što žele. Vaša zemlja je poslala određene poruke da teži ka članstvu, tako da je naša nada da ćemo vas jednog dana moći pozvati. A koliko dugo će taj proces trajati u potpunosti zavisi od vas samih”, rekao je Lut.

On je rekao da je članstvo Slovenije i Hrvatske u Alijansi doprinijelo stabilnosti regiona zapadnog Balkana i dodao da se raduje što će danas, na ministarskom sastanku u Briselu, moći s Crnom Gorom potpisati protokol o pristupanju, čime se uoči varšavskog samita NATO-a za manje od dva mjeseca otvara procedura priključenja te zemlje Alijansi.

Govoreći o BiH, Lut je rekao da je NATO intervenisao u ratu koji je on nazvao građanskim, a na pitanje o odnosima sa Srbijom odgovorio je da su oni poboljšani i da je mnogo od istorijskih problema prevladano tokom proteklih petnaestak godina.

“Imamo dobre političke kontakte sa Srbijom i odnose prožete saradnjom, pa se nadamo da će tako ostati i u budućnosti”, rekao je Lut.

Odgovarajući na pitanje koja bi od tri potencijalne članice u NATO – BiH, Makedonija i Gruzija – mogla prva postati članica, Lut je rekao da to u potpunosti zavisi od brzine ispunjavanja političkih i vojnih kriterijuma.

Najzanimljiviji dio telefonske konferencije se odnosio na Rusiju, jer je ambasador Lut, odgovarajući na pitanje o nedavnom nadlijetanju ruskih aviona iznad američkih brodova, rekao da za SAD ta zemlja još nije neprijatelj, ali da je takođe više ne može smatrati partnerom.

“Takvo ponašanje je opasno, neodgovorno i rizikuje ne samo nesreće koje može izazvati i ljudska greška, nego može dovesti i do preračunavanja zato što naše snage djeluju u neposrednoj blizini. NATO i SAD će se i dalje ponašati odgovorno i pridržavaćemo se međunarodnog prava u baltičkom morskom i vazdušnom prostoru, a Rusiju pozivamo da se takođe ponaša na takav način”, rekao je Lut.

Dodao je da su SAD nakon hladnog rata činile sve da prodube partnerstvo s Rusijom, ali da je Rusija odlučila da ide u suprotnom smjeru.

Naglasio je da je bezbjednosna arhitektura u Evropi temeljena na poveljama UN-a i Helsinškom protokolu, te dogovoru NATO-a i Rusije. Prema njegovom uvjerenju, Rusija je prekršila dogovore i važeću bezbjednosnu arhitekturu i pogazila dogovore koji su postignuti u proteklim decenijama.

“Oni su ti koji su prekršili trenutno važeće bezbjednosne sisteme. Postojeća arhitektura funkcioniše dobro, a Rusija je ta koja ju je prekršila prvo agresijom na Krim, a kasnije i na Dombas”, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje o raketnom štitu i tome da li on ugrožava Rusiju, Lut je rekao da Rusija zna da štit nije uperen protiv nje već kao zaštita evroatlantskog prostora od balističkih prijetnji koje posebno dolaze s Bliskog istoka.

“Rusiji je ta realnost dobro poznata, tako da su možda stvari koje oni najavljuju kao tobožnju reakciju na raketnu odbranu NATO-a već ranije isplanirane”, rekao je on.

U uvodnom dijelu svog izlaganja ambasador Lut je rekao da će sutra i prekosutra  u Briselu biti održano pet NATO sesija na ministarskoj konferenciji koje se tiču primanja Crne Gore u NATO, bezbjednosti u EU, te odnosa s Rusijom.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender