17. 05. 2021.
Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” u Banja Luci

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” u Banja Luci

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” u Banja Luci

Sutra, 20.05.2016. godine u Banja Luci će biti otvorena putujuća izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” koja na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječije žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine kasnije, sa porodicom seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protiv-židovski zakoni. Početkom okupacije Hilterovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište u kojem su proveli dvije godine, dok nisu otkriveni. Cijela porodica biva deportovana u logore. Petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član porodice je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik svoje kćeri Anne.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o istoriji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas, a koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im stečena znanja o temama koje obrađuje kompletna izložba. U Banjaluci, vršnjački edukatori biće učenici iz Opšte gimnazije Katoličkog školskog centra “Bl. Ivan Merz” iz Banjaluke.

Izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas” je prije Banjaluke, bila prikazana u Mostaru i Sarajevu.

Ulaz je besplatan, a izložba će biti otvorena u prostorijama Jevrejskog kulturnog centra ”Arie Livne”, od 20.05. do 10.06.2016. godine, svakim danom osim nedjelje u periodu od 10:00 do 14:00 sati, i od 18:00 do 20:00 sati.

Organizatori izložbe su Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH, Fondacija Humanost u akciji BiH, Kuća Anne Frank i Jevrejski kulturni centar ”Arie Livne”. Izradu izložbe Anne Frank ”Historija, Istorija, Povijest za danas” finansirala je Evropska unija, a prikazivanje izložbe u  Banjaluci omogućeno je sredstvima Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender