17. 05. 2021.
NSRS:Usvojen Zakon o RTRS, odbijen amandman opozicije

NSRS:Usvojen Zakon o RTRS, odbijen amandman opozicije

NSRS:Usvojen Zakon o RTRS, odbijen amandman opozicije

Poslanici NSRS usvojili su Zakon o Radio-televiziji Republike Srpske kojim se omogućava uspostavljanje drugog programa. Nije prihvaćen amandman opozicije da se uvede prinudna uprava na RTRS.

U nacrtu je usvojen i Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji, kao jednu od novina, predviđa uvođenje male mature. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, po hitnom postupku, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku kojim se kao novina uvodi posebna kontrola i kontrola neregistrovanog subjekta.

Poslanici su, po hitnom postupku, usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama Republike Srpske koji predviđa da svi inspektori u okviru svoje nadležnosti mogu vršiti kontrolu prijavljivanja radnika u jedinstveni sistem kontrole i naplate doprinosa.

Usvojen je, po hitnom postupku, i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, sačinjen iz opredjeljenja Vlade Srpske o suzbijanju sive ekonomije i smanjenju neformalnog sektora u ovoj grani. Skupština je usvojila i Zakon o izmjeni i dopunama Zakona o sistemu javnih službi koji, takođe, čini dio seta zakonskih rješenja za suzbijanje sive ekonomije, proširenjem nadležnosti svih inspekcija u Srpskoj u vezi sa kontrolom registrovanja djelatnosti i kontrolom prijavljivanja obveznika doprinosa.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjeni Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojim se sprečavaju mahinacije prilikom oporezivanja motocikala, uočene u dosadašnjoj praksi, i definiše visina poreza prema kubikaži motora. U nacrtu je usvojen i Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, koji, kao jednu od novina, predviđa uvođenje male mature.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender