15. 05. 2021.
Dodik Komarici: Poređenje Banjaluke i Blajburga je strašno

Dodik Komarici: Poređenje Banjaluke i Blajburga je strašno

Dodik pozvao na blokadu Savjeta ministara, opozicija mu poručuje da objavi rezultate popisa

Blokirajte rad Savjeta ministara dok se van snage ne stavi jučerašnja odluka Agencije za statistiku BiH, poručio je srpskim predstavnicima u zajedničkim institucijama predsjednik Republike Srpske.

Milorad Dodik kaže da republički Zavod za statistiku ima kapacitet da sam objavi rezultate popisa ali i da postoje druge metode da se jučerašnja odluka Velimira Jukića ospori.  Lopticu prebacuje srpskim predstavnicima u Sarajevu od kojih traži jedinstven nastup sa institucijama Srpske.

“Mislim da Savjet ministara to pitanje treba da stavi na dnevni red i da ga suspenduje. Ukoliko se to ne desi da naši predstavnici prekinu bilo kakvo odlučivanje u Savjetu ministara. Ne moraju se povlačiti ali mogu da kažu da dok se ovo pitanje ne riješi ne idemo dalje”, rekao je Dodik.

Iz Saveza za promjene odgovaraju da je na potezu predsjednik RS koji je ranije najavio da Srpska može sama da objavi rezultate popisa.Odluku Agencije za statistiku i oni osuđuju a ideju da se cijela stvar zaustavi u Savjetu ministara još ranije je isključio zamjenik predsjedavajućeg  Mirko Šarović.

“Ne znam da li će to pitanje doći pred Savjet ministara. Vjerovatno neće jer je to pitanje statističkih zavoda i očekujem da će naći neko rješenje po ovom pitanju”, rekao je Šarović.

“Gospodin Dodik treba da, kako je i obećao, objavi rezultate za Republiku Srpsku. U slučaju da to ne uradi onda je evidentno da je postojala neka vrsta prećutne saglasnosti između aktuelne vlasti u RS SNSD-a i političke stranke koja rukovodi Agencijom za statistiku BiH HDZ-a”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Milorad Dodik odgovara da Srpska za to ima kapacitete ali tu mogućnost još jasno ne najavljuje.

Kaže da će to pitanje sutra razmatrati Vlada,  koja će preduzeti i neke druge mjere kojima bi se kako navodi,  ukazalo da niko ne može da ignoriše institucije Srpske. Prije nego je Vlada Srpske i zauzela  stavove, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić  pohvalio se članovima Komiteta Evropskog parlamenta za spoljne poslove.

“Jako dobra stvar i dobra vijest jeste da je uvaženu delegaciju dočekala ovdje u Bosni i Hercegovini odluka o objavljivanju popisa u skladu sa zakonom, preporukama međunarodnog monitoring tima i u skladu sa predviđenim rokovima. To je zaista dobra vijest”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

Predsjedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Elmar Brok, poručio je da jezahvalan je što je postignut sporazum za objavljivanje rezultata popisa.Premijerka Željka Cvijanović  poručuje da su evropljani došli neobavješteni, i da je odluka o metodologiji za obradu rezultata nametnuta Republici Srpskoj.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender