18. 05. 2021.
Promocija zdravlja: Zdravosfera u subotu na Trgu Krajine

Promocija zdravlja: Zdravosfera u subotu na Trgu Krajine

Zdravosfera na Trgu Krajine: Čekaju vas četiri kućice zdravlja i ukusna, zdrava hrana

Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine (SaMSIC) organizuje “Zdravosferu” u subotu na Trgu Krajine od 12:00 do 16:00 časova.

Zdravosfera pod sloganom “Živi zdravo i uživaj pravo!” sastoji se iz 4 kućice, kaže nam Kristina Rendić iz organizcaije SaMSIC.

– U Zdravosferi učestvuje 60 volontera, a oni će biti raspoređeni u četiri kućice.Kućica ”Život je pokret, pokret je život!” će imati raznovrsnu ponudu savjetovanja o značaju fizičke aktivnosti, besplatna mjerenja odnosa masti i mišića, demonstraciju vježbi na savremenim spravama, kao i promociju sportskih klubova i udruženja. Ukazaćemo na značaj fizičke aktivnosti, imaćemo demonstraciju vežbi i sportova. Podržani smo od studija za personalni trening i rekreaciju “Kecman”, Plivačkog kluba “Olimp”, fitnes centra “Univerzum”, sportskog udruženja “Feniks”, Planinarskog društva “Kozara”, džudo kluba Laktaši i Prve baletske škole – objašnjava Kristina.

U drugij kućici pod nazivom “Smijeh je lijek!”  predstaviće se važnost dobrog raspoloženja i pozitivnog razmišljanja u životu, odnosno veliki značaj mentalne higijene. Partneri SaMSIC-u su Pozorište, 5D kino, Multipleks Palas i psihološko savjetovalište Ekvilibrijum

 – Tu je i kućica ”Bolje spriječiti nego liječiti!” gdje ćemo pružati besplatno mjerenje glukoze u krvi i krvnog pritiska, informisanje o pravilnoj higijeni usne duplje, zatim o samopregledu dojke i mamografiji, prevenciji karcinoma, dijabetesa i drugih bolesti. Dijelićemo “kuraproks” četkice za zube. Savez žena “Iskra” će prikazati film o samopregledu dojke i dati savjete o značaju mamografije kod starijih žena. Biće tu savjeta i edukacije o polno prenosivim bolestima,  značaju vakcinacije, moždanom udaru i drugim hroničnim bolestima. Dijelićemo brošure i letke koje smo radili u saradnji sa institutom za javno zdravstvo – kažu u SaMSIC-u za Kontakt radio.

Četvrta kućica koja će biti ”sagrađna” na Trgu Krajine zove se ”Zdravlje ulazi na usta!” gdje će se predstaviti važnost pravilne ishrane i u sklopu koje će građani dobiti savjete o pripremi zdrave hrane, ali i mogućnost degustacije proizvoda.

– Imamo za cilj da upoznamo građane sa značajem koji zdrava ishrana ima jer je ona osnovni faktor pravilnog razvoja organizma i direktno utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života. Kao što znamo svi se danas hranimo nepravilno i nedovoljno izbalansirano gje ima previše masnoća, mesa i hljeba, a malo mliječnih proizvoda, vode i povrća. Nepravilna ishrana je faktor rizika za razvoj različitih oboljenja, a mnoge komplikacije se mogu izbjeći jednostavnom promjenom ishrane. Mnogi ljudi smatraju da je zdrava ishrana skupa i komplikovana za svakodnevni život, a mi ćemo pokazati da je to drugačije uz pomoć predstavnika restorana zdrave ishrane, nutricionista i stručnjaka u sirovoj ishrani koji će demonstrirati na licu mjesta kako se proizvodi zdrava hrana. Građani će moći degustrirati proizvode zdrave hrane. Biće tu sokovnici i blenderi, a dijelićemo i poklone.  Sponzori će nam donirati velike količine voća, povrća i vode koji će nam taj dan biti potrebni . Poenta ovog projekta je da se građanima ustvari ukaže šta je to zdravlje odnosno da je to mentalno, socijalno i fizičko blagostanje i da treba da obratimo pažnju na sve elemente u toj definiciji – objašnjavaju organizatori.

Poenta je da svaka osoba treba prođe kroz sve četiri kućice. Postojaće anketni listići sa 8-9 pitanja koje svako treba da ispuni . U svakoj kućici će dobiti pečat, i kada skupite sva četiri pečata i popunite list, učestvujete u nagradnoj igri. Nagrade su kursevi zdrave ishrane, besplatno članstvo u fitnes-centrima, knjige itd.

Osim medicinara u “Zdravosferi” učestvuju studenati Akademije umjetnosti, mnogobrojna udruženja, među kojima i ona koja nude psihološka savjetovanja, a tu je i besplatan zagrljaj!

Dođite da živimo zdravo i uživamo pravo! – poručuju organizatori.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender