17. 05. 2021.
Naučnici utvrdili: I drveće se noću odmara

Naučnici utvrdili: I drveće se noću odmara

Naučnici utvrdili: I drveće se noću odmara

Stručnjaci iz SAD-a, Finske, Austrije i Mađarske koristili su lasere i nemaju više nikakvih sumnji, stabla noću odmaraju. Njih nećete snimiti kako hrču, ali možete čuti kako koji put tokom drijemeža zaškripe.

Naučnici su po prvi put uspjeli snimiti stabla kako “odmaraju” svoje grane tokom “sna”, tačnije, tokom noćnog razdoblja smjene dana i noći, piše The News Scientist.

Oboružani laserima, ispitivali su breze po Austriji i Finskoj, da bi si na kraju morali priznati da je ono što uočavaju doista tačno. “Efekt je bio potpuno jasan i moglo ga se primijetiti na svim granama… Do sada još nitko nije ispitivao ovu pojavu na cijelom stablu.

Lično su me jako iznenadili razmjeri pojave”, komentarisao je András Zlinszky iz Centra za ekološka istraživanja iz Tihanyja u Mađarskoj. Za mjerenje laserima su se, kaže, on i kolege odlučili zato da klasičnim fotografiranjem ne bi osvjetljavali stabla i tako im remetili noćno mirovanje. Takođe, morali su pogoditi takve noći tokom kojih su snimali stabla, za kojih nije bilo vjetra.

Pojavu koju su zabilježili tumače slabijim pritiskom vode unutar žila u stablima tokom noći, sve uslijed sporije izmjene tvari u stablima kad na njih ne utiče sunčeva energija. Mada korištenje izraza “odmaranje” za obješene grane stabla tokom noći može zvučati šašavo, oni kažu da to i nije baš tako bespredmetno.

Podizanje grana do određenih uglova u stablu koristi tako što su mu listovi tada u boljoj poziciji za hvatanje sunčevog svjetla, a to onda znači više hrane za stablo.

Kad stablo svjetlo ne mora hvatati, smatraju oni, bilo bi rasipanje energije dalje se truditi. Sad namjeravaju provjeriti ponašaju li se slično i ostale vrste stabala. U istraživanju su osim Mađara, sudjelovali još i stručnjaci s Dartmouth Collegea u New Hampshireu, s Tehničkog univerziteta u Beču te s FGRI iz Masale u Finskoj.

(N.N.)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender