18. 05. 2021.
Umro legendarni glumac Bata Živojinović

Umro legendarni glumac Bata Živojinović

Umro legendarni glumac Bata Živojinović

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu.

Velimir Bata Živojinović rođen je u selu Koraćica pod Kosmajem, 5. juna 1933. godine. Glumio je u više od 280 filmova i televizijskih serija.

Dva put je odbijan na Akademiji, a filmski debi ostvario je u “Pjesmi sa Kumbare” (1955, reditelja Radoša Novakovića) posle kojeg su se nizale uloge Miloša Bojanića, Mirte, Bulidže… u kojima je ubjeđivao reditelje da film bez njega neće biti moguć. Bio je predstavnik nesalomivog srpskog duha bezobrazluka i drskosti u granicama dopuštenog, i kao takav Bata je bio živa istorija srpskog glumišta.

Tokom šezdesetih se filmovima poput “Kozara” (za koju je nagrađen u Puli) i Bitka na Neretvi ustoličio kao jedna od najvećih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, ali je zenit njegove popularnosti došao tokom 70ih filmovima sa tematikom Drugog svjetskog rata. Jedan od najpoznatijih njegovih filmova iz ovog perioda je Valter brani Sarajevo, koji je postigao veliki uspjeh u Kini, a Živojinović je još uvijek velika zvijezda u Kini. Tokom osamdesetih Živojinović je parodirao na svoju sliku akcionog heroja ulogama u nizu lakih komedija.

Nemoguće je izdvojiti neku od brojnih uloga u jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji po kojoj će Bata biti najviše zapamćen, mada je po mnogim uloga ”Valtera” ona koja je obilježila njegovu karijeru.

Živojinović je dva puta dobijao Zlatnu arenu za najbolju ulogu Festivala u Puli – za filmove “Kozara” (1962) i “Tri” (1965). Za film “Tren” dobio je nagradu na Međunarodnom festivalu u Moskvi 1978. Oktobarsku nagradu grada Beograda primio je 1972. Dobio je Sedmojulsku nagradu SR Srbije 1981. godine, te više puta na festivalu u Nišu. U avgustu 1993. nagrađen je Nagradom za životno djelo „Slavica“ za svoje uloge u jugoslovenskoj kinematografiji. Prije dvije godine, povodom 55 godina umjetničkog rada i 77. rođendana dodijeljeno mu je i najveće priznanje Jugoslovenske kinoteke – Zlatni pečat.

U posljednje dvije decenije, praktično od početka višepartijskog života u Srbiji, nekoliko puta je biran za poslanika u Narodnoj skupštini Srbije kao član SPS-a.

Živojinović je bio je inicijator i osnivač Udruženja filmskih glumaca Srbije, takođe i direktor filmskog programa Slobodarskih svečanosti u Sopotu.

Posljednju ulogu imao je 2001. godine u filmu “Sve je za ljude” gdje je igrao Jeremiju.

Na ovogodišnjem Festu dodijeljena mu je nagrada Beogradski pobjednik za životno djelo.

Opšti stav je da je Velimir Bata Živojinović najveća zvijezda u istoriji filma na ovim prostorima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender