18. 05. 2021.
Zatvorenici izložili rukotvorine u Banjaluci

Zatvorenici izložili rukotvorine u Banjaluci

Zatvorenici izložili rukotvorine u Banjaluci

U Svetosavskom kulturnom centru Banjaluka u petak uveče otvorena izložba radova osuđenih osoba Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, te promocija petog izdanja časopisa “Drugi život”.

Direktor KPZ Banjaluka Goran Selak, koji je prisustvovao ovoj izložbi, rekao je novinarima da Zavod svake godine redovno planira izložbu da pokaže javnosti šta rade osuđene osobe u ovoj ustanovi.

“Osuđeneosobe koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora u našoj ustanovi svoje slobodno vrijeme organizuju kroz razne sekcije kulturno-prosvjetne i sportske sekcije”, istakao je Selak.

Kada je riječ o večerašnjoj izložbi, Selak je rekao da je ona rezultat rada kulturno-prosvjetne sekcije.

Selak je podsjetio da je KPZ Banjaluka ustanova zatvorenog tipa u kojoj borave tri kategorije osoba lišenih slobode – osuđenici, pritvorenici i maloljetnici.

Vaspitač za kulturno-prosvjetni rad i vjerska pitanja u KPZ Banjaluka Vladimir Milivojac rekao je novinarima da u ovoj ustanovi postoje sekcije i razni sportovi u koje mogu da idu osuđene osobe, te da ove sekcije utiču pozitivno na njihovo psiho-fizičko stanje.

On je rekao da oko 150 osuđenika redovno koristi biblioteku i sekcije kao što su likovna, rezbarska, informatička, a od sportova igraju fudbal, košarku, odbojku i odlaze u teretanu.

Željko Mejakić, osuđenik u KPZ Banjaluka, rekao je novinarima da je bavljenje umjetnošću za njega najbolji način da prekrati vrijeme koje je najveći neprijatelj svake osuđene osobe u zatvoru.

Mejakić, koji se bavi rezbarenjem i izradom pravoslavnih ikona, na izložbi je pokazao više svojih radova.

Na ovoj kulturnoj manifestaciji izložene su ikone rađene različitim tehnikama, ukrasne flaše i drvene kutije, ukrasne ploske, razne makete, te umjetničke slike.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender