17. 05. 2021.

Lukač: Policija neće ulaziti u medijske kuće

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač poručio je da policija Srpske neće ulaziti u medijske kuće da bi se bavila istragom u vezi sa informacijama koje mediji prenose.
Lukač smatra da mediji i novinari imaju pravo da prenesu informacije do kojih dođu i da štite svoje izvore.

“Svi oni koji se osjećaju ugroženo zbog toga što su mediji prenijeli određenu informaciju, mogu putem suda da tuže određeni medij ili novinara i zaštite svoj interes”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci.

On je naveo da i lider NDP-a Dragan Čavić, kao i drugi opozicionari, mogu da se obrate sudu ako se osjećaju ugroženo zbog informacije da je proteste finansirala fondacija DŽordža Soroša.

“Mediji su prenijeli tu informaciju. Ne znam da li je tačna”, rekao je Lukač.

Na pitanje da li će biti otpuštanja radnika u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske zbog novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, Lukač je rekao da u Srpskoj nema viška policajaca i da otpuštanja neće biti.

“Ukoliko bude bilo kakvih kretanja u smislu povećanja ili smanjenja plata o tome će biti razgovora na nivou Vlade”, rekao je Lukač.

Predstavnički dom BiH, na prijedlog Srpske demokratske stranke /SDS/, donio zaključak kojim se traži da OBA ispita navode, koje su prenijeli RTRS i SRNA, da su u organizaciji protesta opozicije 14. maja u Banjaluci učestvovali ljudi iz bezbjednosnih struktura BiH, kao i stranih obavještajnih službi.

U obrazloženju zaključka su se pozvali i na informciju da je Soroš finansirao proteste, te da je tu informaciju objavio list “Informer”, a SRNA i RTRS prenijeli, kao i pisanje “Informera” da zapadni moćnici spremaju izazivanje sukoba koji će najprije početi u Banjaluci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender