09. 05. 2021.
Tigrasti komarac pronađen u Banjaluci i još četiri grada u Srpskoj

Tigrasti komarac pronađen u Banjaluci i još četiri grada u Srpskoj

RS: Ima tigrastih komaraca, ali (još) nema ujeda

U Republici Srpskoj do sada nije registrovan nijedan slučaj uboda tigrastog komarca, čije je prisustvo evidentirano u sjevernom području Republike Srpske, odnosno BiH, potvrđeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Srpske.
Ova vrsta komaraca, koja je ranije evidentirana u nekim susjednim zemljama Evrope, može prenijeti virus denga, zika, čikungunja, te groznicu “zapadnog Nila”.

U Institutu navode da aktivnosti na dezinsekciji tek predstoje, te podsjećaju da su predložili pooštravanje mjera dezinsekcije, koja nije moguća bez saglasnosti Instituta, kao i da je neophodno intenzivirati terensku kontrolu u toku dezinsekcije i ocjenu efikasnosti.

Epidemiolog u Institutu Radovan Bratić rekao je Srni da su izvođači obavezni na vrijeme obavijestiti nadležne ustanove sa operativnim planom sprovođenja dezinsekcije i da rad prevashodno treba zasnivati na larvicidnom tretmanu, a suzbijanje odraslih formi svesti na neophodan optimum.

“Larvacidni tretman ima za cilj očuvanje životne sredine i dezinsekciju treba vršiti ekološki najprihvatljivijim biocidima. Legla za razvoj komaraca trebaju biti mapirana pa na osnovu toga formirati bazu podataka sa stalnim, privremenim i potencijalnim leglima”, rekao je Bratić.

On je dodao da je potrebno na vrijeme obavijestiti stanovništvo o svim aktivnostima u vezi suzbijanja komaraca.

“Preporučuje se izbjegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare, zatim najmanje jednom sedmično isprazniti vodu iz saksija za cvijeće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kanti, buradi i limenki, te ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu”, naveo je Bratić.

On je dodao i da je poželjna upotreba repeleanta na otkrivenim dijelovima tijela prilikom boravka na otvorenom, a koje treba izbjegavati u vrijeme najintenzivnije aktivnosti komaraca, odnosno u sumrak i u zoru, zatim upotreba zaštitne mreže na prozorima i oko kreveta i električnih aparata koji uništavaju komarce u zatvorenom prostoru.

Bratić napominje da je neophodno pridržavati se svih mjera prevencije koje podrazumijevaju i preventivno uzimanje lijekova, odnosno hemioprofilaksu prije odlaska, tokom boravka i po povratku iz malaričnih područja.

“U slučaju pojave bilo kakvih simptoma bolesti po povratku sa putovanja, odmah se treba javiti svom ljekaru i navesti podatak o putovanju i eventualnom ubodu komarca, krpelja ili drugog insekta”, upozorio je Bratić.

Direktor Veterinarskog instituta “Dr Vaso Butozan” Drago Nedić rekao je Srni da to što su tigrasti komarci evidentirani na sjevernom području Republike Srpske, ne znači da ih nema u drugim opštinama.

“To znači da ovdje postoje prenosioci zaraznih bolesti, koje još nisu uobičajena pojava na ovom prostoru, poput groznice ‘zapadnog Nila’ i ‘zika’ virusa. Ukoliko se donesu virusi na ovaj prostor, postoje prenosioci koji mogu da ga prenesu na veliki broj ljudi, što predstavlja veliku opasnost”, rekao je Nedić.

On je objasnio da su klimatske promjene stvorile povoljne uslove za ove komarce koji su ranije bili karakteristični u mediteranskom i sjevernoafričkom području.

Nedić je istakao da je ove insekte moguće uništiti pravilnom i blagovremenom primjenom dezinsekcionih sredstava, prije svega uništavanjem razvojnih oblika, odnosno larvi, u rano proljeće.

“Na taj način se spriječava da komarci u određenoj fazi, kada se stvore povoljni vremenski uslovi, budu u izuzetno velikom broju kada ih je teško kontrolisati. Tretiranje sa zemlje je najpouzdaniji metod jer daje najbolje efekte, ali i zbog zaštite zdravlja ljudi i drugih insekata, poput pčela koje su nam izuzetno važne”, rekao je Nedić.

On je naveo da su tigrasti komarci uglavnom evidentirani u područjima gdje ima stajaćih voda, ali otpada autoguma, s obzirom da se na gumama prenose iz dalekih destinacija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender