06. 05. 2021.
Banja Luka: Bespotrebna histerija zbog zmija

Banja Luka: Bespotrebna histerija zbog zmija

Banja Luka: Bespotrebna histerija zbog zmija

Banjalučani se proteklih dana žale da je na području grada uočen veliki broj zmija. Neki tvrde da su viđali i otrovnice.

“Pojava većeg broja zmija tokom maja je sasvim uobičajena i ove godine ne bilježimo nikakva odstupanja u odnosu na prethodne godine”, kaže Goran Šukalo biolog-herpetolog sa banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta.

“Zmije se u ovo doba godine pare, više se kreću i postaju uočljivije. Ali, to nema veze sa njihovom povećanom brojnošću”.

Šukalo objašnjava da  na širem banjalučkom području svoje stanište ima pet vrsta zmija, od koji je jedino poskok otrovnica, ali je i on više sklon da živi u kanjonima, pa ga u urbanim područjima nema. Šarka se skriva na većim nadmorskim visinama.

“Građani često zamijene smukuljicu sa šarkom, jer su slične boje i izgleda, a ukoliko je napadnuta brani se i stiče se utisak agresivnosti. Pored nje pojavljuje se i ribarica, najčešće kraj vode i ona je, takođe, potpuno bezopasna. U urbanim područjima može se vidjeti smuk, koji može da naraste više od metra. Radi se o veoma korisnoj zmiji koja uništava glodare i ne prdstavlja nikakvu opasnost, jer ni ona nije otrovnica”, kaže Šukalo.

Šarka, koja je opasna otrovnica rijetko se sreće u urbanim područjima, jer je njeno stanište uglavnom iznad 1200 metara nadmorske visine.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender