16. 05. 2021.
Popis privesti kraju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima

Popis privesti kraju u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima

Evropski statističari u Sarajevu: Objavite rezultate popisa!

Za prve ljude Evrostata u usvojenoj metodologiji za obradu podataka popisa, nema ništa sporno. “Do 01. jula očekujemo prve rezultate”, poručuje prvi čovjek međunarodne organizacije koja je pratila popis u BiH.

Piter Everers se u Sarajevu uvjerio u duboko podijeljene stavove statističara, ali je na kraju zaključio: “Tako je moralo da bude.”

“Da li entitetski zavodi mogu to objaviti, ja mislim da nisam taj koji može odgovoriti na to pitanje, ono o čemu mi govorimo je popis stanovništva za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Podaci sa popisa će biti naravno vlasništvo Agencije za statistiku na nivou BiH, ali i entiteskih zavoda”, objasnio je Peter Everers, direktor Kancelarije za statistiku EU.

Međunarodne organizacije bi se eventualnim nepravilnostima mogle pozabaviti tek nakon objave rezultata. Posljednju odluku direktora državne agencije pozdravlja i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH uz poruku: “Nemojte manipulisati podacima.”

“Već smo imali takvih slučajeva, određene brojke i statisike su kružile u medijima, ali kao što je i sam direktor rekao ništa od toga nije konačno, ni validno dok se formalno ne objave rezultati”, poruka je Larsa Gunara Vigemarka, šefa Delegacije EU u BiH.

Prije nego što se obratio novinaraima, Everers je čuo i statističare. Između ostalih i one iz Republike Srpke koji nisu krili nezadovoljstvo zbog načina donošenja odluke na osnovu koje ćemo dobiti konačne brojke.

“Oni ostaju prije i dalje su igri pri preporukama koje su dali, na moje pitanje jasno gospodin Everers je rekao da su preporuke, preporuke, a zakon zakon”, objasnila je Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS.

Nadu da bi političke volje za još jedan pokušaj dogovora moglo biti probudio je Dragan Čović, član Predsjedništva i lider HDZ-a.
Nakon jučerašnjeg sastanka partija vladajuće većine rekao je da se traži međurješenje koje bi zadovoljilo sve strane. Nije otkrivao detalje, a priča oko popisa opet će se otvoriti u Paralmentu BiH. Klub poslanika SNSD-a tražio je hitnu sjednicu koja je najavljena u ponedeljak.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender