17. 05. 2021.
Opozicija tužila premijerku, ona ih nazvala lakrdijašima

Opozicija tužila premijerku, ona ih nazvala lakrdijašima

Opozicija najavljuje proteste ako Vlada proda ”Ljubiju”

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS najavili su danas demonstracije u Prijedoru ukoliko Vlada Srpske ne povuče odluku o prodaji prijedorskog Rudnika željezne rude “Ljubija”.

“Dali smo rok Vladi RS od pet dana da povuče ovu sramnu odluku s dnevnog reda Narodne skupštine RS, a ukoliko se to ne desi organizovat ćemo demonstracije u Prijedoru, protiv ove odluke”, rekao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Tvrdi da će nastaviti koristiti sve oblike vanparlamentarne borbe ukoliko vlast u RS “nastavi da krčmi prirodna bogastva, što je evidentno u slučaju ‘Ljubija’” te optužio vlast za kriminalne radnje u ovom slučaju te ugrožavanje egzistencije 850 radnika “Arselor mitala” Prijedora.

Tokom današnje sjednice Narodne skupštine RS poslanici nisu raspravljali o odluci Vlade RS o prodaji 64,9 posto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude “Ljubija”, metodom neposrednog odabira kupca, firmi “Israeli Investment Group – Overseas Inc” Commonwealth of Dominica.

Prodaja “Ljubije” prva je tačka dnevnog reda nastavka ovog zasjedanja.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Višković tvrdi da je stav vladajuće koalicije da se o tački dnevnog reda, koja se odnosi na prodaju 64,99 posto državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija, treba da vodi cjelodnevna skupštinska raspravlja.

“Nismo ušli u razmatranje ove tačke dnevnog reda cijeneći da ne treba da započnemo tu tačku dnevnog reda dva sata prije glasanja i da onda ostavimo tačku na pola nedorečenu”, kazao je Višković. Smatra da je netačne primjedbe opozicije da je vladajuća kolicija namjerno opstruisala razmatranje ove tačke dnevnog reda na današnjoj sjednici NSRS.

S druge strane, poslanik NDP-a Dragan Čavić tvrdi da je očigledno da ne postoji potpuna saglasnost unutar vladajuće koalicije o prodaji “Ljubije” firmi koja je, kazao je, “registrirana u off-shore poreskim rajevima” te da je rasprava o ovom pitanju odgođena.

Poslanici su danas usvojili pet nacrta zakona o visokom obrazovanju, Željeznicama RS, mirnom rješavanju radnih sporova, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, te o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji RS.

Usvojeni su i Nacrt strategije zapošljavanja za period 2016.-2020. godine te Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji s pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2015. godine, kao i Informacija o provođenju Strategije bezbjednosti saobraćaja na putevima RS za prošlu godinu.

Takođe, narodni poslanici primili su k znanju i godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH i Informaciju o odlukama o pomilovanjima u 2015.

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Željka Stojičić kazala je da će termin održavanja nastavka 12. sjednice biti naknadno određen.

(Kliks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender