09. 05. 2021.
Novi muftija u Srbiji: Srbin sa tri diplome i sestrić Ružice Sokić

Novi muftija u Srbiji: Srbin sa tri diplome i sestrić Ružice Sokić

Novi muftija u Srbiji: Srbin sa tri diplome i sestrić Ružice Sokić

Novoizabrani srbijanski muftija Abdulah Numan (66) je zapravo Ivan Trifunović, Srbin, rođeni Beograđanin, koji je sa 19 godina preuzeo islam.

Numan je sestrić preminule glumice Ružice Sokić. Za sebe zna da kaže da je bio neshvaćeno dijete i buntovnik, a tokom jednog svog puta po Indiji, na iznenađenje svoje porodice, preuzeo je islam i u njemu ostao do danas.

To se dogodilo u Velikoj džamiji Adžmira u Rodestanu, Indija.

Tu je učio o islamu.

Numan je danas doktor nauka, donedavno profesor na prestižnom Univerzitetu “Viktori” u Melburnu.

Prije toga, u svoj “kurikulum vite” ubilježio je: tri fakultetske diplome! Prvu, na Fakultetu za islamske studije i filozofiju. Drugu je stekao na Fakultetu društvenih nauka, a treću dobio za biznis i menadžment. Magistrirao je na temi – islamska teologija.

Vrhovni Sabor Islamske zajedice saopštio je ranije danas da je Abudlah Numan izabran za srbijanskog muftiju i predsjednika srbijanskog Mešihata umjesto dosadašnjeg muftije Muhameda Jusufspahića, koji je novembra prošle godine imenovan za ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

Na jučerašnjoj sjednici Vrhovnog sabora u Novom Pazaru raspušten je kompletan Rijaset u tehničkom mandatu na čelu sa reisom Ademom Zilkićem, kome je odavno istekao mandat.

U jednom od intervjua Numan je ispričao da je njegov prvi kontakt sa muslimanom bio 1969. godine, s arapskim studentom na Trgu Republike u Beogradu, od kojeg je kupio 300 dolara za put do Indije i koji ga je tada naučio kakvi su lažni dolari.

Sa četiri prijatelja vozom je došao do Istanbula, a zatim je kombijem otputovao do Nepala.

Njegovi drugovi su se vratili jer su ostali bez novca i nisu našli ono za čim su tragali, a Ivan se tražeći istinu zatekao kod budističkog sveštenika u mjestu Meroli, kod Nju Delhija, gdje se nalazi najviši minaret na svijetu, minaret Kutub.

Tu je radio kao baštovan, meditirao, divio se islamskoj arhitekturi i razmišljao.

Potom se vratio u Beograd, ali se sa svega 19 godina ponovo otisnuo u svijet, opet u Indiju, koja je bila i presudna za njegovo vjersko opredjeljenje.

(Tanjug)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender