06. 05. 2021.
Banjalučanin osumnjičen da je pronevjerama ”zaradio” 41.000 KM

Banjalučanin osumnjičen da je pronevjerama ”zaradio” 41.000 KM

Centralna banka: Stabilnost konvertibilne banke nije ugrožena

Iz Centralne banke BiH danas je sopšteno da stabilnost domaće valute nije ugrožena i da su neosnovani i netačni navodi u izvještaju Centra civilnih inicijativa /CCI/ da više od polovine novčane mase nije konvertibilno, a da je stabilnost valute ugrožena.

U saopštenju se ističe da je CCI iznio netačne informacije koje implikuju kršenje Zakona o Centralnoj banci BiH i dovode u sumnju punu pokrivenost domaće valute – konvertibilne marke.

Iz Centralne banke ističu da provode monetarnu politiku zasnovanu na valutnom odboru koja podrazumijeva da svaka konvertibilna marka koju puste u opticaj ima puno pokriće u deviznim rezervama, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH.

U saopštenju se dodaje da, prema podacima iz Bilansa stanja za april 2016. godine, pokriće monetarne pasive deviznim rezervama, odnosno pokrivenost domaće valute deviznim rezervama iznosi i više od 100 odsto, tačnije 107,35 odsto.

“Stabilnost domaće valute nikada nije bila dovedena u pitanje, zahvaljujući, prije svega, predanosti Centralne banke BiH da dosljedno i striktno provodi politiku valutnog odbora. Tome u prilog govore mjesečni, kao i godišnji izvještaj banke koji odobrava nezavisni spoljni revizor, a usvajaju Predsjedništvo BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz Centralne banke ističu da konvertibilnost domaće valute, takođe, nije upitna – konvertibilna marka može biti konvertovana, odnosno razmijenjena, za evro prema fiksnom kursu u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH ili neku drugu valutu, prema važećem kursu, u bilo kojoj komercijalnoj banci u BiH.

U saoštenju se dodaje da se stabilnost monetarnog sistema u svim zemljama zasniva na povjerenju u kredibilitet monetarne politike i centralne banke, te da podrivanje kredibiliteta netačnim izjavama, kakve su navedene u jučerašnjem izvještaju CCI, može da dovede do nesagledivih posljedica i nanese ogromnu štetu monetarnoj politici i finansijskoj stabilnosti BiH.

“S obzirom na specifične uloge monetarnih institucija, a time i Centralne banke BiH ostajemo otvoreni za saradnju i davanje pojašnjenja o svim aspektima monetarne politike i našeg poslovanja”, navode iz Centralne banke BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender