15. 05. 2021.
Nakon Ivanića, Vučić se sastao i sa Dodikom

Nakon Ivanića, Vučić se sastao i sa Dodikom

Nakon Ivanića, Vučić se sastao i sa Dodikom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na današnjem sastanku sa premijerom Srbije Aleksandru Vučiću u Beogradu izrazio zabrinutost za opstanak Republike Srpske i veoma jasno rekao da očekuje od Srbije da stane iza Republike Srpske u svim okolnostima.

“Ja imam povjerenja i u njega i u predsjednika /Srbije Tomislava/ Nikolića da će se to i desiti”, rekao je Dodik na okruglom stolu “Paljenje Balkana – od Makedonije od Republike Srpske”, koji je održan u Beogradu.

Dodik je istakao da Srpska nikada nije bila lišena opasnosti da nestane, te da ta opasnost očigledno i danas postoji, posebno kada u BiH, kako je rekao, postoji strance koji su pomalo frustrirani svojim neuspjehom da dovedu do kraja razgradnju Republike Srpske.

Predsjednik Srpske je naveo da je na mnogim sastancima bio izložen prijetnjama kako njemu tako i njegovoj porodici kada je traženo da pravi ustupke na račun Republike Srpske, poput insistiranja da se promijeni ime Republike Srpske, da se bira jedan predsjednik BiH, a koji bi po pravilu uvijek bio musliman, da se ukine policija Republike Srpske…

“A kada sam sve to odbijao, bilo je prijećeno i meni i mojoj porodici. Zato sada i ova borba u vezi sa popisom…”, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da mu nije čudo ovo sve što se sada dešava, a što je karakteristično za obojene revolucije – da se prvo kriminalizuje rukovodstvo, a potom da se koriste socijalna pitanja, koja su oni proizveli, uz očekivanje da se okrene javnost protiv ličnosti.

On je naveo da je sve izbore i sve funkcije koje je vršio dobio legalno, pa tako i ovu sadašnju – predsjednik Republike, te da je OEBS potvrdio da su posljednji izbori bili fer i pošteni.

“Ja obavljam svoju dužnost onako kako mislim da treba, a mislim da u dobre namjere Zapada prema nama ne treba vjerovati”, naglasio je Dodik.

On je naveo da je još više zabrinut činjenicom da Evropa kakva je nekada bila više ne postoji, već je sada puna problema i pokušava da spasi svoj socijalni i neki drugi mir dogovorom sa Turskom, koja se godinama uključuje u rješavanje unutrašnjih pitanja u BiH i uvijek, isključivo, na muslimanskoj strani i to svi u Srpskoj i vide.

“Mi smo već ovih dana kolateralna šteta ili se pokušava da to budemo, da nas ubace u kolateralnu štetu odnosa u Evropi, koja ne može da riješi pitanje milion i po izbjeglica, dovedena je do propasti, a kada to kažete onda se ljute na vas i kažu – on nije za dijalog. Možete da budete prihvatljivi samo ako ćutite”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da on nije takav političar, niti želi da pogađa šta oni misle ujutro rano, prije nego bilo što i kažu. “Nisam takav bio ni kada su me tretirali kao nekog koji je za njih prihvatljiv. Bazični moji stavovi o Srpskoj i sprskom narodu nisu promijenjeni. Isti su i onda i sada”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da nije došao na ovaj skup da bude branjen i odbranjen, nego da jasno govori o stvarima za koje mnogi misle u BiH, pogotovo stranci, ali i neki kvaziliberali u Srbiji, da su to teme prošlosti, koje treba baciti u stranu.

On je rekao da su Srbija i srpski narod za vrijeme Slobodana Miloševića satanizovani i uspostavljen je sistem kazne, koji se sprovodi bez obzira ko u Srbiji bio na vlasti.

“Možete da dovedete bilo koga u Srbiji na vlast, ali kazna za Srbe i Srbiju ostaće ista, zato što je nekada u istoriji imala nekog Miloševića. Ja sam veoma dobro razumio i shvatio na koji način smo postavljeni”, istakao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska slučajnost u percepcijama onih koji su htjeli da naprave svoje političke karijere na lažima, poput Klintonovih ljudi, koji su na primjer na lažima o dešavanjima na sarajevskoj pijaci Markale napravili ozbiljne karijere u Americi.

Oni i danas, kaže Dodik, ostaju pri svojim ranijim zamislima – da je Republika Srpska neka slučajnost, koja vremenom treba da iščezne i da nešto što se zove Republika Srpska bude prazna ljuštura, bez sadržaja, a kad je već prazna, onda je ni narod neće voljeti, niti tražiti njenu zaštitu.

“Tako oni misle i zato je u BiH i instalisan visoki predstavnik koji je nametao zakone i mijenjao izvorni Dejtonski sporazum”, naveo je Dodik u obraćanju na okruglom stolu “Paljenje Balkana – od Makedonije od Republike Srpske”, koji je održan danas u Beogradu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender