15. 05. 2021.
Prijedor: U kafiću odbili da usluže Florens Artman

Prijedor: U kafiću odbili da usluže Florens Artman

Prijedor: U kafiću odbili da usluže Florens Artman

Uoči početka obilježavanja Dana bijelih traka u prijedorskom kafiću “Papa Joe” dogodio se incident.

Bivšoj portparolki haškog tužilaštva Florens Artman i zagrebačkom fotografu Hrvoju Polanu konobar je odbio poslužiti piće jer su oko ruke imali zavezane bijele trake.

Hartmann je u izjavi za N1 rekla kako je to “očiti slučaj diskriminacije na javnom prostoru i ugostiteljskom objektu, jer je BiH u svojoj cjelovitosti potpisnica konvencije o ljudskim pravima Savjeta Europe”, te je navela kako će incident tokom dana prijaviti policiji.

Prema njenim riječima jedan od zaposlenih u kafiću pitao ju je “zašto još nije u zatvoru”, a drugi joj je rekao kako “bijelu traku ne smije nositi u njegovom kafiću jer se gosti tako uznemiruju prošlošću.”

Dan bijelih traka obilježava se u Prijedoru 31. maja kao podsjetnik na navodni događaj kada je nesrpskom stanovništvu prije 24 godine rečeno da na vidna mjesta istaknu bijele trake, a na kuće bijele čaršafe.

To je, po mnogima, bio uvod u ono što će se događati u narednim godinama na teritoriji opštine Prijedor kada je riječ o hapšenjima, zarobljeništvu, odvođenju u logore, ubistvima.

(N1)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender