05. 05. 2021.
“Volvo S90” – švedska „S-klasa“

“Volvo S90” – švedska „S-klasa“

“Volvo S90” – švedska „S-klasa“

Kliše je da „Volvo“ pravi sigurne, pouzdane i praktične automobile. Za to su „krivi“ samo Šveđani koji se decenijama nisu trudili da se udalje od stereotipa. Da li novi „S90“ može da promijeni sliku?

Odgovor je – naravno da može! To smo znali još od Nove godine kada je pet metara dugačka i 1,88 metara široka limuzina bila predstavljena na Salonu u Detroitu. Švedska „S-klasa“ je prokleto dobra, sa predivnim proporcijama: kratki prepusti, dugačka hauba i niska linija. Izgled zadnjeg dijela je podijelio javnost ali ukupno izgleda drugačije i originalno, nema sumnje.
volvo2
Ljepši doživljaj limuzine se dobija ulaskom u kabinu gde „S90“ donosi „cool“ skandinavski dizajn, isklesan od plemenitih materijala i kvalitetne fine plastike. Sve je obrađeno sa dosta pažnje, po uzoru na ručno pravljene automobile. BMW bi, posle onog što je viđeno, trebalo da se zapita o pravcu u kojem razvija unutrašnjost svojih automobila, dok ni suvereni Audi više nije siguran da će ostati na prvom mjestu. Šveđani su nam ponudili kvalitet koji može da se vidi i opipa.

volvo3
Prostora ima u izobilju, bilo da sjedite napred ili pozadi, odnosno da li ste „normalnih“ dimenzija ili dvometraš. Prilično nisak pozicija sjedenja se uklapa u karakter novog „volvoa S90“ a ni visoki putnici neće imati problema sa kosom linijom krova u obliku kupea. Upravo je ovo primjer već pomenute pažnje sa kojom je „S90“ razvijan – timovi su radili zajedno a ne jedan protiv drugog.
volvo4
„Volvo S90“ koristi najsavremenija tehnološka rješenja, pri čemu platformu nazvanu SPA (Scalable Product Architecture) dijeli sa novim „XC90“. Naprijed je nezavisno ogibljenje sa dvostrukom viljuškom, koje Volvo prvi put upotrebljava, dok se na zadnjoj osovini nalazi multilink ogibljenje od laganog kompozitnog materijala. Kao dodatna oprema može da se poruči vazdušno ogibljenje za zadnju osovinu.

volvo5
„Volvo S90“ je dostupan sa tri paketa opreme, na osnovu kojih možete da birate motorizaciju, dok sve verzije serijski dolaze sa osmostepenim „girtronik“ automatskim mjenjačem. Sa baznim paketom „kinetik“ vozačima se nudi samo „volvo S90 D4“ sa dizel agregatom od 190 KS. Kod oprema „momentum“ i „inscription“ u ponudu ulaze i već pomenuti snažniji dizelaš D5 (235 KS) sa AWD pogonom, kao i benzinci T5 (254 KS) i T6 (320 KS), s tim da je snažniji (kao i D5) serijski opremljen pogonom na svim točkovima.

volvo6
Volvo će predstaviti i „S90“ u plag-in hibridnoj verziji i sa oznakom „T8 Twin Engine“ koja će na elektropogon moći da pređe do 40 kilometara. Hibrdini sistem kombinuje 2,0-litarski benzinac i elektromotor, a ukupna snaga je 407 KS

Formirana je i cijena za naše tržište gdje „volvo S90 T5“ startuje od 48.140 evra.

TEHNIČKI PODACI VOLVO S90
Dužina 4,963m
Širina 1,879m
Visina 1,443 m
Međuosovinsko rastojanje 2,941m
Prtljažnik 500 litara
Motori 190-320 KS
Cijena od 48.140 evra

(mojauto.rs)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender