09. 05. 2021.
Apel građanima: Mijenjajte dokumenta na vrijeme!

Apel građanima: Mijenjajte dokumenta na vrijeme!

Apel građanima: Mijenjajte dokumenta na vrijeme!

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske poziva građane da provjere rok važenja svojih ličnih dokumenata, prije svega lične karte i putne isprave i na vrijeme ih zamijene, te tako izbjegnu nepotrebna čekanja i stvaranje gužvi na lokacijama za izdavanje ličnih dokumenata.

“S obzirom na to da predstoji sezona godišnjih odmora i očekivano povećanje broja zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata, apelujemo da građani na vrijeme podnesu zahtjev za zamjenu za sebe, ali i svoju maloljetnu djecu”, navode iz MUP-a.

U saopštenju se podsjeća da je zakonski rok za izdavanje ličnih dokumenata 30 dana, dok je izdavanje putne isprave po hitnom postupku omogućeno u roku od 72 časa po cijeni od 250 KM.

Izdavanje putne isprave po hitnom postupku u slučaju smrti člana porodice ili odlaska na liječenje u inostranstvo je 50 KM.

MUP Srpske je omogućio da posredstvom internet stranice i android aplikacije MUP Republike Srpske, građani mogu pristupiti SMS servisima putem kojih mogu da provjere podatke i dobiju obavještenja o trenutnom statusu ličnih isprava: lične karte, vozačke dozvole i putne isprave.

Uslov za korišćenje SMS servisa je da građanin lično prijavi broj mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a, nadležnoj za izdavanje ličnih isprava u kojoj ima prebivalište.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender