18. 05. 2021.
Časovničar i zlatar – nova zanimanja u srednjim školama u Srpskoj

Časovničar i zlatar – nova zanimanja u srednjim školama u Srpskoj

Časovničar i zlatar – nova zanimanja u srednjim školama u Srpskoj

Upis u srednje škole u Republici Srpskoj počinje 13. juna, dok je drugi upisni rok planiran od 4. do 15. jula.

Planom upisa u prve razrede srednjih škola predviđeno je 11.517 mjesta.

U gimnazije je planiran upis 21,49 posto učenika, a u srednje stručne i tehničke škole 55,67 posto (6.412 đaka), što je ukupno za četvrti stepen 77,16 posto novih srednjoškolaca.

Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama ima mjesta za 2.630 učenika ili 22,84 posto, podaci su Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Nova zanimanja u narednoj školskoj godini su tehničar mašinske energetike – struka mašinstvo i obrada metala i tehničar hortikulture – struka poljoprivreda i prerada hrane, te optičar, časovničar i zlatar, zanimanja trećeg stepena.

Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa.

Đaci koji se upisuju u školu za učenike s posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred.

Redoslijed kandidata utvrđuje se prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu općeg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

(Fena)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender