17. 05. 2021.
Džena Džihad, desetogodišnja novinarka iz Palestine

Džena Džihad, desetogodišnja novinarka iz Palestine

Džena Džihad, desetogodišnja novinarka iz Palestine

Palestinka Džena Džihad je novinarka koja ima deset godina i već nekoliko godina izvještava sa Zapadne obale, navodi se u snimku o njoj objavljenom na internetu.

Tokom čitavog snimka vidi se desetogodišnja djevojčica sa raznih događaja, od protesta preko mjesta sukoba kako stoji pred kamerom i priča šta se dogodilo.

“Javljam se sa protesta solidarnosti”, kaže ona na jednom snimku, “marševi izbijaju”, kaže na drugom, a “uhapsili su je već drugi put”, ističe mala novinarka na trećem snimku.

Kada snimak počne pojavi se natpis “da li je ovo jedna od najmlađih novinarki na svijetu”.

“Ja sam Džena Džihad, imam 10 godina, idem u četvrti razred, živim u selu Nabi Salih blizu Ramale u Palestini. Već dvije do tri godine bavim se novinarstvom“, počinje ona svoju priču.

Kako kaže, počela je da radi kada je vidjela mnogo stvari koje se dešavaju bez prisustva novinara i bez izvještavanja o njima.

“Na primjer, kada je moj prijatelj Mustafa ubijen ili kada je moj ujak Rušdi ubijen”, navodi ona.

Nakon toga na snimku se vide njena javljanja sa komemoracije Nakbe dok iza nje ide veliki broj mladića koji udaraju u bubnjeve, pa ona sa druge lokacije dok govori da je dijete od devet godina pogođeno na Dan žena.

Kako kaže, nikada neće zaboraviti dan kada se svađala sa izraelskim vojnicima.

Svoje snimke kači na Fejsbuk, Jutjub i Snepčet.

“Rekla sam sebi što ne bih bila novinarka i izvještavala o tim stvarima i poslala priču o njima u svijet kao dijete. Slala poruku palestinske djece, moju poruku i našu poruku”, navodi Džena Džihad.

Osim toga, na snimku se ističe da joj je san da studira novinarstvo i zaposli se na CNN ili Foks Njuzu kako bi promijenila način na koji oni izvještavaju o Palestini.

Podsjećamo, u talasu nasilja od sredine septembra u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, ubijeno je najmanje više stotina ljudi.

Izrael navodi da je talas nasilja pokrenut palestinskom kampanjom laži i podsticanjem napada u blizini svetih mjesta u Jerusalimu.

Palestinci su odgovorili da je nasilje posljedica frustracija zbog skoro poluvijekovne okupacije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender