17. 05. 2021.
Čudnovati bijeli luk: Svjež ili kuvan, čuva srce i krvne sudove

Čudnovati bijeli luk: Svjež ili kuvan, čuva srce i krvne sudove

Pet medicinskih primjena bijelog luka

Evo na koje načine možete upotrebiti bijeli luk kako prirodni lijek.

1. Protiv akni

Usitnjen bijeli luk se može dodati maskama i losionima za lice. Međutim, najjednostavnije je da se direktno nanese na problematična područja. Sok iz usitnjenog bijelog luka će osušiti i eliminisati akne.

2. Eliminiše gljivice na stopalima

Bijeli luk ima izrazita antigljivična svojstva. Ukoliko imate gljivice na stopalima, riješite ih se pomoću kupke od bijelog luka. Dodajte 10 čenova bijelog luka u litar vode, potopite stopala i držite nekoliko minuta. Takođe, možete pomiješati jednaku količinu usitnjenog bijelog luka i maslinovog ulja i nanijeti na upaljena mjesta na stopalima.

3. Liječi zubobolju

Ukoliko vas boli zub, stavite očišćen čen bijelog luka između desni i unutrašnje strane obraza. Bol će ubrzo nestati.

4. Ublažava bolove usljed uganuća prsta

Ukoliko ste povrijedili zglob ili uganuli prst stavite na bolno mjesto usitnjen čen bijelog luka i preko njega flaster, a zatim ostavite tako sat vremena.

5. Odličan lijek protiv prehlade i virusnih infekcija, jača i imunitet

U Kini je bijeli luk veoma zastupljen u narodnoj medicini za poboljšanje opšteg zdravlja. Stavite čen bijelog luka u usta i držite ga tako oko 30 minuta. Efekti žvakanja bijelog luka u jutarnjim satima su fascinantni, a ovaj način korišćenja bijelog luka kao prirodnog lijeka ima blagotvoran uticaj na opšte zdravlje. Ukoliko i dalje imate zadah bijelog luka, nakon što ste pljunuli luk i oprali zube, žvaćite malo svježeg peršuna ili popijte malo mlijeka.

Prije upotrebe prirodnih ljekova obavezno konsultujte svog ljekara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender