17. 05. 2021.
Sindikat BHRT-a traži 16 miliona KM od RTV FBiH i 8,8 miliona KM od RTRS-a

Sindikat BHRT-a traži 16 miliona KM od RTV FBiH i 8,8 miliona KM od RTRS-a

BiH bi mogla biti jedina u Evropi bez javnog emitera

Generalna direktorka Evropske radiodifuzne unije (EBU) Ingrid Deltenre uputila je pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu u kojem, između ostalog, piše da su upravne strukture BHRT-a bile prinuđene da donesu odluku o privremenoj obustavi emitovanja programa i produkcije 30. juna.

“Ukoliko BHRT zaista obustavi emitovanje, to bi bio, osim u slučaju Grčke, samo drugi put da jedan javni medijski servis u Evropi bude prisiljen da prekine emitovanje i BiH bi bila jedina u Evropi bez javnog emitera” navodi Deltenre u pismu koje je Kancelarija generalne direktorke EBU-a proslijedila BHRT-u.

Ovakav razvoj događaja, kako dodaje, loš je za demokratiju, društvo, ekonomiju i za kulturu značajnog broja zemalja zato što postoji jaka uzročno-posljedična veza između slobode medija i kvaliteta demokratskih institucija, te ekonomskog uspjeha zemlje.

Amsterdamski sporazum, kako stoji u pismu, jasno naglašava da je sistem javnog emitovanja direktno povezan s demokratskim, socijalnim i kulturalnim potrebama svakog društva, kao i neophodnost očuvanja medijskog pluralizma. Dodaje se da je evropskim standardima javnog emitovanja, prihvaćenim od Komiteta ministara Vijeća Evrope, predviđeno da svaka zemlja članica osigura odgovarajuće i sigurno finansiranje javnog medijskog servisa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender